dilluns, 7 de març del 2011

Les protestes del 20 de febrer visualitzen la indignació dels rifenys envers el règim marroquí


Les condemnes es succeeixen per la militarització de la província de Alhucemas.

ACDPAC s’uneix a les condemnes de la societat civil rifenya per la militarització de vàries regions del Rif i també condemna les detencions i les interrogacions injustificades de militants pro drets humans.

El passat 20 de febrer la regió d’Alhucemas va ser testimoni de la manifestació de protesta més gran des de la independència, amb un balanç final de 5 morts, 40 ferits, la crema de cotxes de policia, la crema de edificis publics i entitats bancàries.

El 21 de març, les protestes van continuar a les localitats d’Imzuren i Aït Buayach, tot i l’amenaça de repressió per part del Ministeri de l'Interior marroquí, els violents enfrontaments entre manifestants i personal de la policia i de l’exèrcit marroquí van deixar dos víctimes mortals a Imzouren segon testimonis.


Manifestants tractant de protegir propietats privades del foc durant els successos d’Alhucemas

El setge a militants amazighistes es va accentuar a conseqüència de la mostra de solidaritat de la societat civil rifenya local i també la fincada a Europa.

Les protestes ciutadans a les ciutats de Kaceta i Tazaghin, la detenció, interrogació, intimidació, pressió psicològica als famíliars dels militants, en aquest cas a membre de l’associació Thifawin per la Cultura i el Desenvolupament de Midar, el seu secretari el Sr. Chahid Andich i el seu president el Sr. Radouan Karmi.

La detenció i interrogació del president de l'associació Taumat per a la Cultura i el Desenvolupament de Zaio “ASTACUDE ZAIO” i director local del moviment del 20 febrer: Llibertat, Igualtat i Dignitat el Sr. Rachid Ithri Bouhaddouz

Les principals demandes de les protestes van ser:
Condemna de les amenaces al president de l'Assemblea “ASTACUDE ZAIO” practicades des les autoritats.
Solidaritat amb tots els actors locals, nacionals, que promouen el canvi.
Compromís amb els objectius del moviment de 20 de febrer.
Alliberament immediat de tots els presos polítics i de consciència.
Solidaritat amb les víctimes de repressió de l'Estat “Makhzan”, els nostres germans del Rif i d’Alhucemas
La condemna a les amenaces que afecten el moviment de militants, 20 de febrer de la ciutat de Zaio.
La demanda de reconeixement oficial de la llengua i la cultura amazigh en la Constitució marroquí.
Taumat Associació per a la Cultura i el Desenvolupament

Agents vestits de civil van detenir i interrogar a tres membres del Moviment local 20 de febrer de Nador, els militants els senyors Abdullah Ajaoun, Mourad El Mokhtari i Adil Akid

També el disturbis havien succeït a Rabat i Guelmim i Zagora i Imzorn, així com a Larache Marràqueix

la política de control i de repressió seguida pel règim marroquí envers el Rif i els rifenys havia canviat els últims anys, però només havien canviat els instruments, el nou partit PAM del “Tractor”, un partit en contra posició dels partits tradicionals, tot per fer veure que al país existeix una intenció de canvi, tanmateix l'absència de una vertadera voluntad política de integrar la regió en el context marroquí, i així es va iniciar en falç la tasca de reconstrucció. El terratrèmol del 24 de febrer de 2004, les revoltes de Imzuren, Buikedarn, Aït Buayach, Aït Ammart, Tamassint sumat també al fracàs de les polítiques de foment d'esport i els festivals d'estiu, no havien aconseguit resoldre els problemes culturals, econòmics i políticsels que pateix el territori des de fa anys.
Aquests esdeveniments havien visualitzat les intencions d’aquest partit, ja que es va veure ràpidament totes les màscares que s’amagaven darrere.

A Tarragona manifestants que exigeixen la fi de la "militarització" del Rif

Associació Tafssut de Imzourn va condemnar la campanya de detencions després dels esdeveniments del 20 de febrer a Alhucemas.

La distorsió informativa del canal 2M envers els esdeveniments del 20 de febrer a l’Alhucemas.

Concentracions de ira de joves rifenys a la ciutat de Tizi ousli

Aterratge sorprenent d'un contingent de seguretat sense precedents a la ciutat d’Aït Bouayach

L’Ajuntament d’Alhucemas condemna els actes criminals i demana la necessitat de formar un comitè per investigar els fets

El 25 febrer 2011, en la protesta del sindicat Nacional d'Educació secció de Driouch la profesora la Sra. Bm. B. Aïn Zahra va resoldre ferida.

Militants independents es concentren a Envers a Bèlgica en solidaritat amb els moviments pro canvi al Marroc.


Un aterridor vídeo mostra com Fadoua Laroui es procedeix a cremar-se a la ciutat Fkih Ben Salah (Beni-Mellal)

El personal Municipal de l’Ajuntament de Nador es protesta en contra de l’alcalde Tarik Yahya.


En el matí de dimarts 22 de febrer, els estudiants rifenys de la Universitat d’Ujda protesten en solidaritat amb els rifenys i s’enfronten a les forces de repressió marroquines.