dilluns, 30 de juliol del 2018

La manifestació del Moviment Rifeny a Barcelona assoleix un nou èxit d'assistènciaEls organitzadors situen la participació en més 3500 de persones


Massiva assistència a la manifestació convocada pel Moviment Popular Rifeny d'Europa a favor de la unitat del poble rifeny aquest diumenge, 29 de juliol de 2018

Emocional, cívica, gairebé sense referències al monarca alauita, tot i coincidir amb la seva festa del Tro, però amb alta profunditat política. Amb aquests qualificatius pot descriure l'acte que El Moviment Rifeny de Catalunya ha organitzat aquest diumenge als carrers centrals de Barcelona per donar resposta al repte del règim marroquí contra la població rifenya i sota el lema Tots amb la unitat del Rif. Un acte que, de facto, és la continuació de les jornades de la diàspora rifenya a Catalunya, que van tenir lloc aquests dies 28 i 29 de juliol a les ciutats de Figueres i Barcelona.


En un comunicat els organitzadors han cridat a la comunitat internacional a fer atenció a la greu situació que es viu als territoris del Rif, i a la impunitat amb què actua el poder marroquí contra la població civil rifenya, i en aquest sentit s'ha tornat a exigir la llibertat dels més de 2500 presos polítics que hi ha al Marroc, i també exigir a les autoritats de Rabat a atendre totes les reclamacions socials de la població rifenya i marroquina, d'altra banda el Moviment no reconeix a cap altre interlocutor que no siguin els empresonats i al seu cap el líder Nasser Zafzafi, i finalment s'ha deixat clar que les masses populars són les que decideixen i que decidiran el futur del Moviment Pacífic Rifeny.


Aquest comunicat va ser presentat durant la conferència de Figueres on van participar diferents militants de la diàspora rifenya, juntament amb familiars dels presos, i alguns representants dels grans partits polítics catalans.


Càntics contra la repressió, i referències als presos polítics rifenys, que van ser constants durant la celebració de l'acte. A la reacció dels assistents es van afegir després els parlaments de diferents militants de la diàspora, que van pronunciar discursos de perfil molt emotiu i crític amb el règim i amb alguns països europeus que considerin còmplices d'aquesta massacre contra del poble rifeny.


Una pancarta dels presos polítics rifenys ha encapçalat la manifestació per la unitat del Rif.


Els organitzadors van acabar l'acte amb un agraïment a tots les persones que han pogut desplaçar-se a Barcelona de diferents punts d'Europa i que van acompanyar el Moviment Rifeny a la manifestació. De la mateixa manera, van agrair el treball de les policies de Barcelona i Catalunya i dels voluntaris que van treballar en la logística.

diumenge, 29 de juliol del 2018

Èxit de la conferència política sobre el Rif a Figueres
Aquest dissabte 28/07/2018,  El Moviment Rifeny ha organitzat a Figueres ha realitzat dos actes, una conferència política a l’Auditori Caputxins que es va inicia a les 7 de la tarda i es va allargar fins les 10 de la nit.
En una taula rodona amb familiars de presos polítics, acadèmics, activistes rifenys, i polítics catalans, s’han et diferents intervencions dels ponents sobre la historia del Rif i els molts moments històrics que es comparteix amb Catalunya, també s’ha parlat del patiment de les famílies i la situació dels presos polítics rifenys, les perspectives de futur i Paper del Moviment Rifeny, a més d’altres temàtiques com la llengua la responsabilitat de l’Estat espanyol en el conflicte que es viu actualment en el Rif.., i també el representant del Moviment Rifeny a Girona el qual ha moderat el debat, ha llegit el comunicat polític de la jornada en relació a la causa rifenya.
La primera intervenció va ser a càrrec del professor i activista rifeny, Moaad Ahmjik vingut de Bèlgica, i en la segona intervenció va ser a càrrec també vingut de Brusel·les, l’activista de l’ONG ANZUF, el Sr. Moustafa Ouarghi, i tot seguit es va dona la paraula a la diputada al Parlament de Catalunya per la CUP, la Sra. Natàlia Sànchez Dipp, i va continuar tot després el diputat per Joan ERC al Congres de Diputats de Madrid, el conegut per les masses rifenyes el Sr. Joan Tardà. La intervenció dels familiars dels presos polítics va ser a càrrec de Anouar El Ablak, familiar del pres Rabie El Ablak, condemnat a 5 anys de presó i que es troba la presó de Oukacha de Casablanca., I finalment professor rifeny de la Universitat de Marsella, Khalid Bouyaala, va tancar les intervencions sobre els empresonament i en aquest cas el perill de la llengua com metòde de fer desaparèixer el poble rifeny. També cal destacar que la senyora Farida Houdoe no va poder arribar a la conferència per motius personals.

El el segon acte, va ser un concert Solidari en favor dels Presos Polítics Rifenys, i que va començar tard, a les 11 hores de la nit, en un escenari a la plaça Josep Pla van actuar grups catalans i rifenys, Said Zerouali vingut de Paris, Ayawen de Sabadell, InuMazigh de Vic, el grup Twatun de Mataró i Isiwan de Sant Feliu de Guíxols, i els cantautors catalans de Figueres, Pilar Caturla, i Pau
L’acte va ser organitzat pel Comitè Gironí del Moviment Rifeny, l’associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya ACDPAC i el Casal Rifeny de Figueres i on també va col·labora l’associació Cultura Oberta CO2 de Figueres.