divendres, 18 de gener del 2019

El viatge del Rif entre 1958, 1984 i 2017"La gent del nord coneix molt bé al príncep de la corona, i no és del seu interès conèixer Hassan II". Aquestes paraules del difunt rei Hassan II en el seu famós discurs del 22 de gener, 1984 no s’oblidaran mai després d'els esdeveniments de la revolta del pa o la revolta estudiantil coneguts al Rif, així, a altres ciutats del Marroc. Aquest pronunciament té una empenta profunda i perillosa, que el difunt Rei refereix al·ludir a la manera amb que va tractar la revolta de 1958, aquesta última va ser després de la decepció dels Rifenys dels partits marroquins després de la independència, que el príncep al seu moment, ho va veure com una amenaça per a la unitat del regne, i va reaccionar juntament amb els seus homes d'Estat sufocant-la amb un atac militar, deixant víctimes i ferits que no s’han oblidat el dia d'avui, aquest escenari va acabar amb una marginació perllongada que va durar fins a la mort de Hassan II, i això va continuar d’una un altre manera, tot i la creació de l’òrgan Equitat i reconciliació. Aquest discurs d'Hassan II era una clara amenaça per restaurar la repressió sagnant per frenar la revolta de 1984 i és el que finalment va passar. En el mateix discurs, el difunt rei va descriure els Rifenys com a “Aubax” o salvatges, augmentant així la bretxa entre el poder dominant i els ciutadans Rifenys, i cavar de nou en la ferida que encara no havia estat curada.

A partir d'aquest context, per aquesta raó es va confirmar la visió clara de marginació del difunt monarca a la regió del Rif, i tenim una imatge més clara si tornem una mica cap enrere, i sabent que el líder Abd el-Krim, no era a la mateixa visió i la percepció de les coses com el difunt Rei. El primer diu des de l'exili després de la independència, de la necessitat d'eliminar qualsevol rastre del colonitzador del país i desfer-se de qualsevol vincle o seguiment en el tracte amb ell, mentre que el segon van treballar amb la seva complicitat per establir la seguretat i l'estabilitat.

El rebuig del líder Rifeny a la Constitució de 1962, que el projecte de Constitució va redactar el rei i el va presentar a un Comitè compost per ministres pertanyents al partit “El-Istiqlal” El partit de la independència i que ho van acceptar, una Constitució que es va produir després de negociacions amb els colonitzadors francesos, fet que no va concedir una independència del Marroc en la seva totalitat, aquesta va ser la raó entre altres raons, per la qual cosa el líder Exiliat va rebutjar aquesta constitució.

El nostre coneixement d'aquests fets, ens dibuixa la falta immediata de consens en visions entre els dos personatges, i així entenem la causa de l'hostilitat del llavors Príncep de la Corona i el Rei més tard al Rif, i entenem la intervenció militar per aturar els esdeveniments de 1984 i que van deixar segons els testimonis, entre 70 i 80 persones assassinades només a Nador, mentre que el primer ministre Karim El Amrani de només 16 persones mortes, i 4 a AlHoceima, mentre que realment l'ús de refrigeradors del Port a causa del gran nombre de cossos a l'hospital.

Aquests fets històrics que aquí molt breument tractats, a més a la política d’arabització de l'estat a tot el que viu en el seu càrrec, i més de privar la regió dels programes de desenvolupament al llarg de dècades contínues, i la concepció d'odi per part de la ciutadania Rifenya cap a l'autoritat central, al trobar la seva regió al mapa del Marroc oblidat, i han romàs en recessió i sense recursos, abocats a la immigració forçada a Europa, i al cultiu de cànnabis, d'entre les opcions que han contribuït a la recuperació de la regió i poder mantenir la supervivència i tot gràcies a la implicació de la població Rifenya, en un intent d'oblidar la indignació reial que pesava sobre la regió. Amb motiu de l’esmentat cultiu del Haixix, si tornem a la llista de demandes de la regió durant l’alçament del 1958, i entre les 18 demandes, s'inclouria la demanda de expandir l'operació de llaurar per incloure el Rif, aquesta reclamació, que també va ser ignorat per la política de la marginació i l'aïllament.

Avui dia, i després d'uns 35 anys de la revolta del pa, i l’aparició del moviment popular Rifeny, que es va iniciar després de la mort del màrtir lluitador per la supervivència, el venedor de peix: Mouhcine Fikri en el mes d'agost de 2016, triturat en un camió de residus, i que fins aquestes línies, ningú sap sobre el curs del judici als implicats en el El cas i les circumstàncies de les sentències dictades, ja que el secret era i és el company d'aquest cas.

Totes les ciutats van sortir de protestes en suport del màrtir després d'un període, però el Rif es van negar a aturar-se, ja que el màrtir és d'Alhucemas, i pel fet que ja n'hi havia prou en aquesta tragèdia que ha sacsejat l'opinió pública internacional i local, i perquè va recuperar a la ment l'escenari de la indignitat i la injustícia, i l'obertura de les ferides de nou. Aquest trist esdeveniment va unir de nou la fila dels fills i filles del Rif davant el silenci o el rebuig general de tots els partits i del govern, i fins i tot d’una part de la ciutadania, la que es creu més que els altres en el dret d'exercir el seu dret mandat de la Constitució i és el dret a protestar.

El Moviment Popular Rifeny es va trobar amb les acusacions de traïció i de treballar a tercer interessos en un discurs oficial del govern i dels seus partits, i dels seus mitjans oficials de comunicació “Almakhzanis”, però això no és sorprenent, i sempre és el màxim amb que s’acusa tots els moviments populars de protesta, i si tornem als esdeveniments del 1984, ens trobarem que el difunt Hassan II va culpar del que va passar en Nador, Alhucemas, Ksar El Kebir, Tetuan i Marràqueix, a l'Iran i Israel! Això és el que no van poder provar els anys, ja que l'aixecament va ser derivat de la voluntat del poble, a causa de les restriccions de llibertats polítiques i estudiantils, i a causa de la gran crisi de la situació econòmica del Marroc dels anys vuitanta, com a resultat de la corrupció i del fracàs dels plans de gestió a tots els nivells. Era natural que reflecteix sobre la situació de vida dels ciutadans, i per tant, alimentar el carrer en un intent de pressionar als polítics per trobar solucions a la crisi, el que ens porta a les mans invisibles que conduïen no només eren acusacions fabricades per justificar la intervenció de seguretat per suprimir la veu del poble.

L'enfocament actual de la seguretat i la militarització greu en el tractament del Moviment Popular del Rif o la nova revolta Rifenya, van exposar la incapacitat del govern per fer front a les crisis populars, i es van exposar també la falta d'harmonia entre ells i els partits de la coalició, i fins i tot van revelar la cara emmascarada d’aquesta última, la cara d'anti-poble, aquest últim la va votar i gràcies a ell tenen cadires de responsabilitat, i es sorprèn amb una declaració d’ells que l'acusen de forma explícita de la secessió i d’amenaçar la unitat del país! Acusació darrera acusació.

Aquesta declaració va ser un greu error, ja que va revifar la facció opositora del moviment i va llançar acusacions greus contra als seus seguidors, que van arribar a l'amenaça de liquidació física. Aquesta declaració va posar el punt final a la falsa confiança que hi havia entre la gent i els seus representants, i això no es va aturar en aquest punt, sinó van intimidar la població i totes les parts que es solidaritzen amb el moviment amb l'escenari sagnant de Síria i Líbia, ja que no accepten les veus d’oposició oberta i exposa la corrupció dels arxius.En lloc d'escoltar la veu del poble i treballar lentament sobre la reforma, s'utilitza mètodes d'amenaça per silenciar les veus lliures, i les detencions arbitràries i les intervencions repressives per aturar les protestes al Rif i a altres ciutats que li donen suport, és la única evidència del rebuig al Moviment Popular i a la seva continuïtat i el desig ardent de apagar-lo, i limitar les seves notícies a nivell local, i fins i tot aïllar-lo només a la ciutat d'Alhucemas, mentre que, de fet, el Moviment Popular Rifeny és de tota la regió sencera amb els termes de referència de la història i la geografia.

El Moviment del Rif no es va aturar i els seus seguidors continuen, tot aquell que va veure la brutalitat amb què es va reprimir la manifestació de l'Eid Negre (El sagnant Eid El Fitr - Dilluns, 26 de juny de 2017), que va deixar nombroses víctimes i una militarització encara més desafiant de la regió, va suposar l'augment de la ira del carrer i tots els simpatitzants a tot a reu.

I la prohibició i després la violenta repressió de la marxa del milió del 20 de juliol de 2017, i amb decisió i comunicació oficial del Govern, el Govern va prendre la responsabilitat dels fets descrits pels participants en la manifestació com l'infern, i tot qui va poder sobreviure, és com tenir una nova vida. Aquesta repressió programada i excessiva contra manifestants pacífics, i això va fer augmentar en la insistència de tot el món a la continuïtat del moviment fins a aconseguir totes les demandes, i principalment l'alliberament de tots els detinguts conseqüència d’aquest moviment.

Sí, amenaçar amb l'escenari de Síria i Líbia es repeteix, però, ¿acceptes que cedir en els teus drets mentre que compleixes amb tots els teus deures com a ciutadà? Acceptes ser ciutadà amb condicions i percentatges? Si acceptes, has de poder veure on és el defecte en tu, i suportar una situació a qui tu vas contribuir a la seva construcció, i no plorés quan es estrenyi la teva situació, i després informa la teva llengua, i deixar el que sent la ciutadania plena, i expressa el seu rebuig a la corrupció i la injustícia i la indignitat.

Aquest és el Rif i això és El Moviment que ha estat intimidant, un Moviment amb demandes socials, econòmiques i de drets humans purament, ha anat creixent amb cada repressió i amb cada gota de sang vessada, i amb cada activista detinguda, Moviment que ha despullar més i més els defectes dels partits i el govern i la seva visió autoritària del poble, i no es perd cap dret i darrere seu hi ha demandes, sempre que els mitjans siguin pacífics i sempre que el dret et mou, i sempre que la doctrina és una convicció.

Autor: Tasslit Onzar
Data: 25/07/2017

Traduït des de:
http://www.amazighworld.org/arabic/news/index_show.php?id=6040

dijous, 17 de gener del 2019Concentració en commemoració dels sagnants esdeveniments de 1984 al Rif, fets que han deixat centenars de victimes i immigració forçada de milers de ciutadans rifenys... La impunitat del règim del Marroc no té aturador... i la sangria de repressió a dia d’avui és igual que sempre, assassinats, segrestats, refugiats, morts a la mediterrània... Fins quan?

📅 19/01/2019
⏰ 16H
📍 Plaça del Vi, #Girona

Llibertat presoners polítics i exiliats polítics rifenys

#tilellitnarrif
#thirelliinecrafnekh
#LlibertatPresesPolítiques
#Rif

Organitzen:
Comitè Gironí del Moviment Rifeny
Comissió Catalana del Moviment Popular del Rif

ⵝⵉⵔⵍⵉ ⵏⴽⵔⴰⴼ

ⵝⵉⵔⵍⵉ ⵉ ⴰⵔⵔⵉⴼ

El dijous negre rifeny de 1984, la segona massacre portada a terme per Hassan II contra el poble rifeny
Els sagnants esdeveniments de 1984 al Rif coneguts també per la revolta del pa

....

Vaga generalitzada a Nador, registres domiciliaris i detencions a Tetuan, a 40 quilòmetres de Ceuta, i desplaçaments de tropes des d'aquesta ciutat fins Larache i Casablanca van marcar la jornada d'ahir al Rif, escenari de conflictes reprimits militarment durant els passats dies amb desenes de morts i enterraments, en fossa comuna, van començar ahir en un acte massiu a Tetuan. Nador, la ciutat del nord marroquina pròxima a Melilla, va registrar ahir una vaga generalitzada en la que més d'un 90% d'establiments comercials, indústries i afins han mantingut les seves portes tancades, informa des de Melilla Avelino Gutiérrez. Tampoc han assistit als col·legis els estudiants de primer ensenyament i la calma a la ciutat, que registra un extens desplegament militar, segueix sent tensa.La situació a la ciutat rifenya de Tetuan era de calma tensa i s'observava una forta presència militar a tota la localitat, segons fonts espanyoles. Vehicles toas, que es van sumar als blindats procedents de les bases de la localitat del sud de Kenitra, patrullaven els carrers. Fonts segures van assenyalar que en la vesprada d'ahir diversos centenars de soldats marroquins desplegats a Tetuan estaven sent instal·lats en vehicles militars en els quals partien en direcció a la ciutat de Larache, a uns 90 quilòmetres de distància, informa Vicente Almenara des de Ceuta. A l'hora de redactar aquesta informació es desconeix si les tropes enviades a Larache hi anaven per sufocar alguna nova revolta o més aviat la mesura obeïa al desig de les autoritats de desconcentrar de soldats la ciutat de Tetuan. Fonts de l'Hospital Espanyol a Tetuan van confirmar que el nombre de ferits ingressats en el centre després dels disturbis de divendres passat va ser de 20, tots ells per bala, així com un mort, i que molts van ser traslladats a l'hospital de Sania Ramel, d'una capacitat superior a les 200 llits, que roman fortament vigilat per la policia i l'Exèrcit marroquí. Fonts solvents indiquen que en les últimes hores han seguit produciéridose detencions de membres destacats de la Unió Socialista de Forces Populars (USFP) i, que, fins i tot, alguns dels seus dirigents podien intentar entrar a Melilla amb documentació falsa per evitar ser detinguts per les forces de la policia marroquina. Membres de l'organització secreta coneguda com Moviment Rifeño d'Alliberament, van arribar a les últimes hores a Melilla, on van manifestar que les revoltes al Nord del país tenen com a fi "la creació d'una República Islàmica Rifeña Independent". En les seves manifestacions, han afirmat que han vingut "a demanar l'ajuda de les forces socialistes europees per al finançament de la compra d'armes per matar soldats". L'Institut Internacional de Premsa va demanar ahir a Hassan II que "tots els periodistes estrangers siguin immediatament autoritzats a visitar les zones en què s'han produït els disturbis" i el cessament del "boicot informatiu que pesa sobre temes nacionals d'interès mundial". Durant les últimes hores han començat a conèixer-se alguns detalls de la matança duta a terme a Nador, i se sap que un nombre indeterminat de manifestants, que pogués ser d'una desena, van morir metrallats quan intentaven ocupar la residència del governador de Nador, situada a diversos quilòmetres de la ciutat.

Font: ElPais

dimecres, 16 de gener del 2019

Aixecament Rifeny de 1984, també brutalment reprimit

Amb motiu de l'aniversari de l'aixecament de Rif de 1984, el grup Ithran volia retre homenatge a aquest capítol de la història recordant les noves generacions i el món dels esdeveniments a través d'un nou video musical titulat Yennayer

Tot i la brutal repressió patida per l'aixecament Rifeny a 1958/1959 però la situació no va impedir a la població l'alçament de nou en 1984 i una altra vegada a causa de la crisi asfixiant econòmica al Marroc, que va ser una de les causes de la guerra del desert, el que va portar a la pujada dels preus dels aliments i el gas, el combustible i els alts aranzels al sector de l'educació. A més de la imposició d'una quantitat econòmica a les persones per entrar a Melilla, on la majoria de les famílies de la província de Nador subsistien gràcies al contraban, i això va agreujar la mala situació econòmica de la regió. Totes aquestes i altres causes han portat al bombardeig de l'aixecament al Rif i a altres zones, milers de manifestants: estudiants, treballadors i diversos grups socials van sortir al carrer per condemnar les condicions deplorables.

La reacció a aquestes protestes va ser el desplegament d'un gran nombre de forces militars que van envoltar el Rif de totes les parts i que van començar a disparar trets indiscriminadament a la gent als carrers i a altres llocs públics i fins i tot disparant a les cases dels ciutadans, aquests esdeveniments van deixar, fosses comunes, i molts morts i segrestats que encara encara desapareguts, i no parlar de les violacions de les dones i la tortura de la població en molts llocs, revelats per ex detinguts que han estat alliberats, entre ells la comisaria d'Alhucemas, la comisaria de Nador , un lloc especial per a la tortura que va tenir lloc prop de l'aeroport Charif El Idrissi d'AlHoceima , les casernes de les forces armades a Alhucemas, les casernes de les forces armades a Nador, i a la presó Civil d'Alhucemas, la presó civil de Nador...


dilluns, 14 de gener del 2019

Comunicat any nou amazic 2969


Comunicat any nou amazic 2969 / Girona 12/01/2019   La glòria i la immortalitat als màrtirs del poble amazic lliure i desafiant, i en l'avantguarda els màrtirs de la resistència armada, els membres de l'Exèrcit d'Alliberament Popular, tribut i admiració a tots els màrtirs i víctimes de la causa amaziga a través de tot el territori de la Tamazgha “Àfrica del Nord”.   Salutació de suport i desafiament a tots els presos polítics amazics i a tots els activistes del Moviment Democràtic Independent Amazic, i especialment el Moviment Rifeny   El comitè gironí del Moviment Rifeny i la Comisió Catalana del Moviment Popular del Rif, anunciem a l'opinió pública el següent:   Per una banda, el poble amazic comparteix amb el poble català els anells de llibertat i de supervèvincia.   La nostra solidaritat incondicional amb: • Els presos polítics de la causa amaziga en general i de la causa rifenya en particular i també i de la causa catalana, i amb tots aquells detinguts per causa de les seves idees, creences o el seu dret a l'expressió pacífica.   I per l’altra banda, coherents amb el nostre suport absolut i incondicional amb el moviment rifeny i la nostra participació en les lluites del nostre poble al Rif. i per unir i coordinar la lluita conjunta de la manera més efectiva i més eficaç per donar suport i participar en la batalla de la dignitat al Rif.   La promoció de la lluita unitària rifenya i sobretot enfortir-la a Europa per tal d'exercir més pressió sobre el règim regnant al Marroc per a una resposta immediata a les demandes del nostre poble al Rif.   En aquest sentit recordem el nostre compromís una vegada mes amb el nostre poble, així com la nostra participació i el nostre suport absolut al Moviment Rifeny   - Exigim l’alliberament immediat dels més 2500 rifenys en les presons marroquis, entre els quals hi ha menors d’edat i el seu delicte es manifestar-se pacíficament i demanar drets bàsics com poder rebre una assistència sanitaria de qualitat vista la propagació de malalties terminals com el cancer, o feina entre altres.   - Aturar les amenaces de detenció i seguiments en el dret de tots els militants i les seves famílies i de totes les formes de restriccions a les llibertats públiques al Rif d'ocupar les places públiques i prohibir les reunions i les assemblees populars.   - La nostra condemna a la militarització del Rif i exigim una vegada més la retirada de tots les forces militars i també anul·lar els decrets que l'estableixen com a zona militar.     - Resposta immediata a les demandes del Moviment Rifeny, sobretot les demandes bàsiques, hospitals, universitats i treball per als nostres joves.   >Exigim que s’aturi la REPRESSIÓ del Règim Autoritari del Marroc al Rif >EXIGIR la Llibertat de les Preses + Exiliades Polítiques Rifenyes Les ONGs alarmades per la gran xifra més >2.500 Preses POLÍTIQUES I més de >2.000 EXILIADES > EXIGIM a l’Estat Marroquí que aturi la EXPULSió del Jovent del RIF! >Garantir els DRETS Socials de tota la ciutadania >Eliminar el Servei MILITAR Obligatori >que s’aturi la sangria de VÍCTIMES a la Mediterrània per la persecució >StopRepressionInTheRif     A nivell d'Europa - Fem una crida a adoptar el diàleg, la coordinació i la consulta com a mètodes per a la lluita dels comitès europeus i els seus activistes.   A nivell del Nord d’Àfrica • El nostre suport a les protestes socials que tenen lloc al Nord Àfrica, (Imidir, Jarada, Azrou, Tantan al Marroc, La Kabilia i Ghardaïa a l’Algèria, a Tunísia, Líbia i al conjunt dels Tuareg) i amb tots els altres aixecaments contra les dictadures de l’Àfrica i de la resta del món.   • Totes les víctimes de l'exclusió i la marginació de tot el món. - Exigim una vegada més la necessitat d'un alliberament immediat i incondicional de tots els detinguts rifenys i marroquins - Condemnem la continua repressió que pateix el nostre poble al Rif pel règim marroquí.   Girona, 12/01/2019 que correspon amb l’any amazic, 31/12/2968 

diumenge, 13 de gener del 2019

Celebració de la festa de l'any nou amazic a Girona

Tot i la excepcionalitat que viu el poble rifeny amb milers d'empresonats i exiliats i la persecució per part del règim monàrquic marroquí a tot lo que és lliurament rifeny.

Aquest dissabte els comitès del Moviment Rifeny han organitzat una festa per celebrar el #Yennayer, o el cap d'any amazic, que corresponen 2969 del calendari tradicional amazic.
L'Ateneu Eugenienc de Girona ha estat el lloc on es van portar a terme una festa contenida on es va reclamar una vegada més la llibertat dels segrestats i exiliats polítics rifenys
El programa de l'acte ha estat a més dels parlaments dels organitzadors i un sopar tradicional acompanyat de la música reivindicatives rifenya de la mà dels artistes rifenys Isiwan, Bouarfa Ayyawen i la jove gironina Arinas, i on també s'ha llegit un comunicat i fragments de poemes amazigues del Rif.