dilluns, 6 de febrer del 2012

Commemoració del 49 aniversari de la mort del líder amazigh Abd el-krim Al khattabi a Figueres

Abd el-Krim al-Khattabi (Ajdir, Marroc, 1882 - el Caire, 1963), conegut per "Mulay Muhend", va comandar la resistència contra l'ocupació colonial espanyola i francesa en el Rif, fundador i president de l'efímera República del Rif (1923-1926). amb èxits importants de resó internacional com l'enderrocament de l'exircit colonial espanyol en la legendaria batalla d'Annual. fou derrotat a resultes del desembarcament de les tropes espanyoles a la badia d'Alhucemas, l'encerclament dels francesos pel sud i amb el suport del sultan Marroquí AbdelAziz. Finalment s'entregà als francesos i fou deportat a l'Illa de la Reunió, fins que el 1947 aconsegueix l'autorització per instal·lar-se al sud de França. Durant una escala a Port Saïd del viatge que el portava a Marsella, aconsegueix escapar-se i obtenir asil polític a Egipte. Va viure al Caire. El 1956 el rei Muhammad V de Marroc el va convidar a retornar pero va refusar mentre restesin tropes franceses i espanyoles a l'Àfrica del nord. Va morir el 6 de febrer de 1963.

Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya

Organitza:

Un acte per commemorar el 49 aniversari de la mort del líder amazigh Abd el-krim Al Khattabi

AbdelKrim, la llegenda que mai mor

19 de febrer de 2012

17:00 de la tarda

La Catequística (C/ Rector Arolas, 4 Figueres)

Programació:

-. Parlaments

-. Actuacions músicals

-. Pica-pica típic

Per a més informació: associacio.amazigh@gmail.com

Col•labora La Cate (centre cultural de la patronat de la Catequística)

diumenge, 5 de febrer del 2012

Homes i dones de la ciutat rifenya de Taza acusen la policia i els militars marroquins de violacions i greus agressions

Les protestes del Moviment de 20 de Febrer continuen al Marroc un any desprès del seu començament, i com a epicentre la ciutat amaziga de Taza, on en els darrers dies s’han organitzat les més multitudinàries protestes de tot el país nord-africà

L’ACDPAC exigeix la intervenció de la comunitat internacional per aturar la repressió dels tuaregs


L’associació cultural pels drets del poble amazic a Catalunya exigeix la intervenció de la comunitat internacional per aturar la repressió del poble amazic i a reconèixer la independència d’Azawad com a nou Estat de ple dret


Els amazics es rebel·len a Mali per la independència del Azawad

El poble tuareg, dirigit pel MNLA (Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azawad) es va aixecar en armes contra l'Estat de Mali i des del 17 de gener es produeixen durs enfrontaments armats a la zona nord del país.

Azawad (territori dels tuaregs de Mali)

Els tuaregs van a la guerra per a guanyar-se la independència

Declaració del MNLA a Canàries

Azawad és la regió de cultura tuareg identificable amb el nord de Mali i on es troba la llegendària ciutat de Tombuctú a les ribes del riu Níger. El Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azawad té com a objectiu enfortir les relacions humanes i socials entre les comunitats d'aquesta zona en un procés democràtic que condemna la violència. El MNLA vol ser un espai per a la reflexió, l'intercanvi i la reivindicació dels drets humans i la protecció del patrimoni històric d'aquestes comunitats i dels seus integrants en totes les seves formes.

El MNLA és també la continuació de la lluita que té com a objectiu protegir els drets de les comunitats d'Azawad enfront de les amenaces i la discriminació que pateixen per part del Govern de Mali des del final de la colonització francesa per unes fronteres artificials que els han estat imposades i que han derivat en l'exclusió política, econòmica, cultural i ètnica.

Aquestes fronteres artificials no només han dividit el país tuareg entre 5 territoris diferents sinó que a més han inclòs a Azawad a l'Àfrica Subsahariana quan la cultura i identitat tuareg s'identifica amb l'Àfrica de cultura amazigh (berber), sent Azawad part integrant de la Tamazgha - territoris amazic del Nord d'Àfrica - una entitat que s'estén des del oasi de Siwa a Egipte fins a la Illes Canàries a l'Oest i el riu Níger al sud.

La gent d'Azawad han defensat les seves terres i el seu mil · lenari patrimoni polític, social i cultural amb la contínua lluita de resistència contra l'ocupació francesa des de 1894 fins a 1954. Després de la descolonització francesa s'han produït dos revoltes de la comunitat tuareg contra l'Estat de Mali al qual van quedar inscrits i davant els abusos d'aquest, la primera el 1963 i la segona el 1990. Aquestes revoltes han estat brutalment represaliades amb polítiques de neteja ètnica i violacions sistemàtiques dels drets humans.

La violació i l'incompliment sistemàtic dels acords de 1991, 1992, 1996, 2006 i 2008 mostren que el govern de Mali no té cap intenció de complir els pactes amb la gent de Azawad ni de respectar els seus drets nacionals. Davant tot això, el MNLA reivindica el dret de tots els pobles recollit per l'ONU i reconeguts internacionalment a la seva llibertat i al respecte dels drets humans.

Azawad i el MNLA reivindiquen oberta i inequivacamente seva identitat amazigh i els seus llaços amb la resta de pobles de la Tamazgha

Tots els pobles tenen dret a decidir les seves pròpies formes de govern, perseguir el seu desenvolupament econòmic, social i cultural, i estructurar lliurement, sense ingerències externes i d'acord amb el principi d'igualtat.

La desistiment del govern malià en matèria de seguretat, sanitat i educació, així com la discriminació econòmica imposada atempten greument no només a la conservació del patrimoni cultural, ètnic i social, així com de les tradicionals formes de vida i valors dels 3 milions de tuareg de Mali, sinó també tenen conseqüències globals per l'abandonament de la zona als cartells de la droga i als grups radicals com Al-Qaida al Magrib Islàmic. Una situació que compta amb la connivència i la complicitat del govern de Mali però que al mateix temps aquest instrumentalitza per justificar el bloqueig a la regió i la continuació de les polítiques repressives de les últimes dècades.

Davant el risc de desaparició com a poble amb la pèrdua de la seva identitat social, política i cultural el MNLA vol fer arribar a l'opinió pública internacional aquest conflicte oblidat i amagat, pel que demana una resposta solidària de la societat en general i apel · la sensibilitat de la institucions de drets humans ia la responsabilitat de les institucions supranacionals per evitar no només el drama humanitari sinó la desestabilització del Sahel per part de l'integrisme islàmic i els cartells del tràfic de drogues i de persones.

Les Palmes de Gran Canària, 5 gener 2012

AG Bohada Magdi, membre de la direcció del Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad i encarregat de les relacions amb els països del nord d'Àfrica.

Font de la informació:

http://www.mnlamov.net/

http://elcanario.net/Articulos/mnlacanarias5ene12.htm

http://nacioncanaria.blogspot.com/2012/01/los-tuareg-se-rebelan-en-mali-por-la.html