diumenge, 11 de març del 2012

Denuncien a Girona l'assetjament militar del Rif "Nord del Marroc"






Desenes de persones es van concentrar a la plaça del Vi de Girona aquest diumenge 11 de març a la tarda per denunciar el règim marroquí pel bloqueig militar al Rif (Nord del Marroc).

La concentració convocada pel Moviment Amazic a Catalunya i coordinada per les associacions amazigues de Barcelona i Girona per expressar la seva indignació a la repressió dels moviments contestataris i als diplomats aturats del Marroc, i a exigir l’aixecament immediat del setge militar del Rif.

Des de les primeres manifestacions portades a terme pel Moviment contestatari 20 de Febrer arreu de la geografia marroquí, el Rif ha estat on s’han vist les protestes més multitudinàries, el passat 20 de febrer de 2011 quan van començar les protestes dintre el que es diu primavera democràtica i no pas “primavera àrab”, com la defineixen els nacionalistes àrabs i occident, a l’Àfrica del Nord i a l’Orient Mitjà, a la manifestació d’Alhucemas havien participat més de 100 mil persones, però la resposta del Govern marroquí i els seus col·laboradors s’ha saldat amb 5 joves torturats, més tard morts i llançats a una seu bancària de la ciutat, la qual van incendiar i així manipular la realitat i crear el pretext per justificar les morts, des de aquell moment el Govern marroquí va acusar els joves d’entrar-hi a robar, versió contraposada a la versió de les famílies de les víctimes i de les organitzacions de drets humans, que han exigit una investigació dels fets, a la qual l’estat marroquí es va negar. Les mobilitzacions i protestes han continuat des de llavors per tot el territori del Rif, on s’han continuat la violació de drets humans, amb més mort, atacs a militants, detencions...

La contundència del Govern marroquí havia intensificant la repressió cap l’exercici de les llibertats individuals i col·lectives, de manera inesperada. Manifestacions pacifiques, concentracions i assembles que s’estan produint per part de ciutadans, moviments i col·lectius està sent atacades per les forces de l’ordre de manera brutal. Taza, Rabat, Imeder, Alhucemas, Nador, Imzouren, Bouikidarn i altres ciutats del Marroc han viscut les mostres de represàlia de les més dures com a única resposta a les seves demandes., però la ciutat d’Aït Bouayach ha estat i està militarment setjada, La població tem una repressió massiva i demana socors, fets que recorden la intervenció militar del 1958 que encara viu en la memòria col·lectiva del poble rifeny.

La majoria de les manifestacions reivindiquen l’accés als drets socials bàsics: el dret al treball, a la salut, a l’educació i al desenvolupament de les seves zones o barris. Unes reivindicacions que el Marroc ha promès complir en els seus discursos i en virtut de les signatures que ha fet en les declaracions i pactes internacionals.

Detencions arbitràries, setge militar de ciutats i barris, intervencions policials amb armes en les manifestacions, els concentrats a Girona es preguntaven fins on vol arribar el govern marroquí en la seva repressió als drets humans. Aquest no era allò que es prometia en la nova constitució?

Durant la protesta els concentrats han corejat consignes a favor de la insurgent ciutat d’Aït Bouayach i han exigit l’aixecament del setge militar sobre les ciutats marroquines, especialment sobre les rifenyes, i sobre tot han exigit una investigació immediata en els esdeveniments ocorreguts i el càstig dels culpables, han demanat una resposta efectiva a les reivindicacions legítimes del poble marroquí, i així mateix han demanat la dimissió del govern que està permetent aquestes barbaritats.

En la concentració s’han vist moltes banderes amazigues i catalanes, també fotografies dels 5 joves assassinats l’any passat a Alhucemas, retrats del líder Abd el-Krim i banderes de la ex república rifenya i altres pancartes de denuncia al règim marroquí.

La lectura del manifest (tots som Aït Bouayach) va tancat la protesta denuncia.


Manifest de la concentració de Girona on es denúncia al setge militar del Rif


Manifest (Tots i totes som Ayt Bouayach)

La nit del 8 de març, la població de la ciutat rifenya Ayt Bouayyach (Nord del Marroc), ha viscut una de les nits més terribles de la seva història.

De sobte i sense previ avis, les forces de la policia ataquen dues concentracions mantingudes des de fa uns dies per part de la població, per protestar contra l’’augment espectacular de les tarifes de consum d’aigua i electricitat i contra la corrupció.

Després de detenir els concentrats i ferir la majoria d’ells, la policia comença a destruir-ho tot pel seu camí, mobles i immobles, i asembrar el terror entre la població civil: infants, adults i gent gran sense distinció mitjançant insults, irrupció en les cases, violència física i detencions arbitràries, fins ben avançada la nit.

Des de llavors, hi ha un estat de setge militar en la ciutat, prohibició d’assemblees i de circulació i persecució dels militants de la ciutat en els barris i les muntanyes.

Les petites manifestacions de protesta que s’intenten organitzar estan sent reprimides amb gasos lacrimògens, canons d’aigua i bombes de cautxú.

A hores d’ara, està prohibit a tothom apropar-se a la ciutat i qualsevol persona que hi vulgui entrar és retornada amb insults i maltractament.

Els nuclis urbans i semi-urbans propers intenten organitzar una marxa cap a la ciutat per aixecar el setge, però tots aquests nuclis estan encerclats amb forces armades que estan sent reforçades cada cop, amb més efectius i armes.

Hi ha una vintena de detinguts encara en la presó a l’espera de ser jutjats i una vintena de ferits als hospitals. Encara se segueix la detenció de més militants de la ciutat. La població tem una repressió massiva i demana socors, ja que aquests fets han revificat la intervenció militar del 1958 que encara viu en la memòria col·lectiva del poble rifeny.

La resposta de l’actual govern cap a les manifestacions pacifiques de la població i cap a les reivindicacions legítimes dels diferents sectors: joves aturats, població abocada a la misèria i l’empobriment, estan sent desmesuradament violentades de manera que fan recordar els maleïts anys de plom, que el poble marroquí va creure transcorregut.

La repressió de la població de Taza del passat mes de febrer, la dispersió violenta de la concentració dels diplomats aturats a Nador del passat 1 de març, el setge actual de la concentració de la població d’Imider, etc, etc, demostren una voluntat de seguir un model de govern autoritari i opressor que no respecta els drets humans ni s’interessa a les aspiracions de la població.

Nosaltres, els catalans originaris del Rif, ens manifestem avui dia 11 de mars a Girona per denunciar el setge històric al Rif, que desmenteix la pretesa reconciliació del govern marroquí amb el Rif, castigat i marginat i deixat a la seva sort des de temps immemorials.

Expressem la nostra solidaritat amb la població d’Ayt Bouayyach.

Exigim l’aixecament immediat del setge militar en tota la zona.

Demanem l’’alliberament dels presos polítics, entre ells els presos polítics amaziguistes que estan a la presó des de fa anys.

Demanem la dimissió immediata dels que van ordenar aquesta intervenció bàrbara a la ciutat de Ayt Bouayach.

Apel·lem a un diàleg governamental immediat amb els representants dels moviments socials al Marroc i respondre a les seves reivindicacions legítimes.

Així mateix, denunciem la paralització i la no reacció de la comunitat internacional envers les demandes del poble amazic a l’Àfrica del Nord i sobre tot a la neteja ètnica que està portant a terme el règim de Mali contra els nostres compatriotes a L’Azawad.

Visca el Rif, visca Tamazgha i visca Catalunya.

Girona, 11 de mars 2012

Associació Taghrast-Espai Amazic

Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya