dilluns, 13 de gener del 2020

Celebració de l'any nou amazic 2970 a Girona


La comunitat amaziga de les comarques gironines han celebrat la festa del Yennayer 2970, el Cap d'any nou amazic a l'Ateneu Eugenienc de Girona, un acte organitzat pel comitè gironí del Moviment Rifeny, i on han col·laborat la comissió catalana del Moviment Popular del Rif, i l'Associació Rifenya de Salt.
L'esdeveniment estat marcat per la repressió que pateixen el poble al Rif, i per el gran nombre de presoners polítics rifenys segrestats pel règim del Marroc.
L'acte presentat per l'activista Miloud, en la primera part i com a tradició s'han ofert els típics fruits secs amb té i pastes, tot seguit el militant pels drets humans Fikri El Azrak va realitzar una conferència recordant la tradició amaziga i el context polític del Rif i del conjunt del poble amazic.
En la segona part els músics Rifenys Bouarfa Ayyawen i Soufian Isiwan van oferir un concert de música Rifenya i Cabilenca
I després del sopar tradicional amb cuscus va continuar la festa, demanant en la llibertat dels presos polítics del Rif i de Catalunya