dilluns, 25 de gener del 2010

Uns 300 joves assisteixen a les celebracions del nou any amazic 2960 a la ciutat catalana de Roses

En l’acte organitzat a Roses per l’associació cultural dels drets del Poble amazigh a Catalunya “ACDPAC” el passat dissabte dia 23 de gener, per a celebrar l’entrada del nou any amazic 2960, ha estat un dia històric per a tota la població de Roses i comarca, i sobre tot per als catalans d’origen amazic.

Es considera que a l’Alt Empordà el col·lectiu d’origen amazic, és un dels més nombrosos, ja que la llengua amaziga és la tercera més parlada, desprès del català i el castellà.

L’acte ha transcorregut en un ambient festiu i amb molta il·lusió entre els assistents. Per primera vagada la gent s’ha trobat amb la seva identitat i s’han sentit com a casa i en família, aquest esdeveniment ha visibilitat la gran amistat i els sentiments que uneixen el poble amazic i el poble català.

Durant la festa s’ha seguit una programació molt variada i molt cultural, en primer lloc ha intervingut el president de l’associació el senyor Zouhair Rotbi per a agrair als assistents la seva presència, destacant la gran capacitat organitzativa i de preparació dels membres i activistes de l’entitat, i desprès va donar pas a l’alcaldessa de Roses, la senyora Magdalena Casamitjana, la qual va felicitar als assistents i també va desitjar a tothom una entrada d’any amb molt èxits i a treballar per aconseguir una igualtat d’oportunitats real entre tota la ciutadania de Roses.

Tot seguit el jove militant amazighista i catalanista Mohamed Zahiriu va llegir un comunicat de l’associació per a l’opinió pública local, nacional i internacional (entreu per a llegir el comunicat)
Aquest últim va donar pas a la projecció del documental “Kker Bad & Aixeca’t”, un reportatge sobre les cultures amaziga i catalana enregistrat entre el 2008 i el 2009 als territoris amazic del Rif i Catalunya.

En la tercera part, el portaveu de l’associació el senyor Ali Taouil, va intervenir per a agrair la presencia de tots els assistents, i sobre tot agrair a l’Ajuntament de Roses les facilitats i els mitjans que ha facilitat des del primer moment per a portar a terme aquest acte, també va agrair l’assistència dels representants polítics, sobre tot el PSC, CIU, Esquerra i iniciativa per Catalunya, tot i que es va convidar a tots els altres grups present al consistori de Roses. També va donar les gràcies als representants de les entitats, l’Ass. sociocultural de marroquins de l’Empordà “ASSOMEM, Òmnium Cultural, el secretariat comarcal d’immigració de Convergència i les Joventuts d’Esquerra de Roses.

Desprès, va tenir lloc la part més esperada per els assistents, la part més festiva, on els grups musicals amazics i catalans, en veus del cantaautor amazic Bouarfa Ayyawn i el grup garrotxí Peredelescabres van aixecar a tot el Públic del teatre municipal de Roses amb les cançons tradicionals i reivindicatives al estil Lluís Llac i Joan Manel Serrat.

Al final els assistents van gaudir d’un pica-pica tradicional a base de productes amazics i catalans.

Per a veure un video de l'acte

L’associació desitjar un bon any amazic a tothom.