dimarts, 20 de gener del 2009

La celebració del nou any amazic 2959 “aseguas amaynu amazigh” a l’Alt Empordà










L’associació cultural dels drets del poble amazigh a Catalunya va celebrar el diumenge 18 de gener de 2009 l’entrada del nou any amazic 2959 que correspon a l’any gregorià 2009.
El programa de la diada es va desenvolupar entre el Parc Bosc i les sales de l’espai del patronat de la Catequística a Figueres a la comarca de l’Alt Empordà.
A la tarda al Parc Bosc de Figueres, els nens i les nenes de l’associació acompanyats amb les dinamitzadores Salma Masmoudi i Loubna, van descobrir diferents jocs populars amazics i catalans i es van realitzar concursos per premiar als millor concursants.
A les 17 hores es va començar a la Catequística els actes de celebració de l’entrada del nou any amazic, la presentació i la benvinguda van ser a càrrec del president de l’associació el senyor Zouhair Rotbi i el coordinador cultural el senyor Yasmine Bouzoubaa, els quals van agrair l’assistència al públic i sobre tot el recolzament que rep l’associació dels simpatitzants i dels socis, a més van explicar els orígens de l’any amazic conegut pels amazics pel nom de “ASGUAS AMAYNU”, també es va fer referència a la història dels amazics, així com a la feina que fa l’associació per a promocionar l’amazighitat a Catalunya i el català a les persones nouvingudes.
Sense passar de d’alt els esdeveniment a Gasa i la neteja ètnica que realitza l’estat de Israel sobre la població civil palestina, els membres de l’associació van condemnar enèrgicament els assassinats i el bloqueig que pateixen els palestins a mans de la comunitat internacional.
També es van recordar els mors que hagut al Rif a causa de les inundacions entre Tanger i Nador i sobre tot a la població Rifenya de Driwch on han mort més de un centenar de persones quan celebraven un casament, així com al nen i la nena que han mort en una escola fen classe a la població d’Adrar n Uksan (província de Nador)
En la segona etapa els nens i les nenes de l’associació van recitar poesia amaziga acompanyats de la guitarra del canta-autor Rifeny Fouad Haouzi, aquest últim va fer vibrar la sala en una tercera etapa amb la seva música en versió reivindicativa sobre la causa amaziga i palestina.
La quarta etapa va ser a càrrec del activista també Rifeny Said Oulad Hammou conegut artísticament amb el nom de “ Moha” que va recitar poesia en reivindicació dels drets humans i dels drets dels pobles destaquen sobre tot els pobles Palestí, català i amazic.
Tot seguit després que els assistents desfruitaren de un pica-pica amb productes típics amazics i catalans, el coordinador cultural de l’associació va dona pas als mes petits fen-los participar amb comptes i historietes típiques tradicionals amazigues i a continuació s’ha fet entrega de premis als guanyadors de les diferents proves que s’han realitzat al llarg del dia.
Al final el cantautor Garrotxí Marc August "Peredelescabres" ha tancat l’acte amb unes esplèndides cançons en favor dels pobles amics i germans el català i l’amazic.

L’associació desitja un bon i pròsper any amazic a tothom.

http://www.irifien.com/modules/news/article.php?storyid=520

http://www.ineghmisen.com/modules/news/article.php?storyid=౩౫౬

http://www.amazightv.net/nieuws/949_amazigh-nieuwjaar-aseguas-amaynu-amazigh-2959-in-spanje.హ్త్మ్ల్