dilluns, 9 de febrer del 2009

Acte de commemoració de l'aniversari de la mort del líder amazic Abdelkrim a Figueres‏








L’associació cultural dels drets del poble amazigh a Catalunya va commemorar el diumenge 8 de febrer de 2009 l’aniversari de la mort del líder amazic Abdelkrim Alkhattabi “Mulay Muhend” entre els seus compatriotes, aquest personatge va deixar la seva impremta en la història de la primera meitat del sigle 20, quan va sublevar i comandar la resistència contra l'ocupació colonial espanyola i francesa en el Rif, regió de cultura amazic (berber) al nord de l'actual regne del Marroc i president de l'efímera República del Rif (1923-1926).

L’acte es va desenvolupar a l’espai de Can Met a Figueres. Els membres de l’associació van intervenir per explica el lligat i l’experiència de la república del Rif i que ha estat considerada pels moviments d’ alliberació nacional de varis països com exemple de lluita anticolonial, la qual es va generalitzar des de la segona meitat del mateix segle.

En la segona meitat es va passar un vídeo sobre la guerra del Rif i a continuació es van encendre espelmes en recordatori del home que ha lluitat sobre la llibertat del seu poble i de tots els pobles colonitzats.

El canta autor Rifeny Fouad Haouzi va tancar la diada amb unes esplèndides cançons per reivindicar la justícia i el dret a existir dels pobles.



http://www.thwiza.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:acto-de-conmemoracion-del-aniversario-de-la-muerte-del-lider-amazigh-abdelkrim-en-figueres-en-cataluna&catid=6:catalunya

http://www.ineghmisen.com/modules/news/article.php?storyid=౩౭౧

http://www.dalil-rif.com/vb/showthread.php?p=౧౯౭౭౪