dimarts, 9 de febrer del 2010

Acte en commemoració del 47 aniversari de la mort del líder amazic abdlekrim el khattabi a Figueres

L’associació cultural dels drets del poble amazigh a Catalunya va commemorar el passat dissabte dia 30 de gener el 47 aniversari de la mort del líder amazic Abdelkrim Alkhattabi “Mulay Muhend, entre els seus compatriotes”, aquest personatge va deixar la seva impremta en la història de la primera meitat del segle 20, quan es va aixecar i comandar la resistència contra l'ocupació colonial espanyola i francesa al Rif, regió de cultura amazic (berber) al nord de l'actual Marroc i president de l'efímera República del Rif (1923-1926).




L’acte es va desenvolupar al centre cultural de la patronat de la Catequística de Figueres. El portaveu de l’associació Zouhair Rotbi va intervenir per donar la benvinguda a tots als assistents i a explica el lligat i l’experiència de la república del Rif, i que ha estat considerada pels moviments d’ alliberació nacional de diferents països com exemple de lluita anticolonial, la qual es va generalitzar a partir de la segona meitat del mateix segle.

Tot seguit el president de la patronat de la Catequística el senyor Lluís Illa va intervenir fen referència a que Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i de convivència i ha convidat a tothom a disposar del seu espai per a qualsevol esdeveniment en favor de la ciutat i de totes les cultures de Catalunya i sobre tot de la cultura amaziga.





Desprès es va passar un documental sobre les cultures amaziga i catalana, i a continuació va intervenir el senyor Narcis Olivera ex senador a Madrid per a destacar la importància de la cultura amaziga i també va convidar als catalans d’origen amazic a implicar-se en la vida pública del país, perquè els catalans sempre defendran la legitimitat de la causa amaziga.

Mentrestant, el artista amazighocatala Rachid Meftah va pintar un quadre en honor del líder amazic Abdelkrim, l’obra que va impressionar als assistents de la gran capacitat artística d’aquest pintor.

Al final, les actuacions del grup garrotxí Peredelescabres i el cantautor amazighocatala Bouarfa Ayyawn va tancar el acte amb unes esplèndides cançons en favor del pobles que lluiten per la llibertat, sobre tot el amazic i el català.