dimarts, 16 d’agost del 2011

L'equip de futbol de l'associació ACDPAC estrena la seva nova equipació a l’estadi d’Empuriabrava


El passat 7 d’agost es va realitzar la presentació de la nova equipació de l’equip de futbol de l'Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya

dilluns, 15 d’agost del 2011

Canàries, l'Arxipèlag Amazic





L'Arxipèlag Canari es troba al nord-oest del continent africà en l'oceà atlàntic. L'Arxipèlag el constitueixen set illes i sis. D'est a oest són: Lanzarote, Gran Canària, Tenerife, La Gomera, La Palma i El Hierro. I a més sis illots: Alegranza, La Graciosa, Muntanya Clara, Roque de l'Est, Roque de l'Oest i Llops. La superfície total de l'arxipèlag és de 7446 km2. La denominació "Canària" procedeix de l'antiga tribu amaziga "Canarii" localitzats pels romans en els seus mapes a principis de la nostra era al sud d'Atlas davant de les illes.



Una anàlisi objectiu de la realitat general canària ens dóna com a resultat en l'àmbit geogràfic, històric, ètnic i cultural, que ens situem en un Arxipèlag Amazigh.

Els berbers (denominació més estesa i d'origen pejoratiu dels amazics) són pobles autòctons del nord d'Àfrica que ocupaven des d'Egipte fins a les Illes Canàries i des de l'actual Tunísia fins a Burkina Fasso. En la llengua berber es denominen a si mateixos "amazigh", plural: "imazighen" i parlen la "Tamazight". Aquesta llengua es va repartir en l'actualitat en tota la zona nord d'Àfrica incloent les Illes Canàries. Aquesta àmplia regió és denominada "Tamazgha" (= Terra de imazighen). No obstant això en l'actualitat i després de les invasions àrabs del segle VII i la conquesta espanyola de les Illes Canàries, la llengua amaziga “Tamazight” només perviu en algunes regions inhòspites i muntanyoses del nord d'Àfrica. A Canàries tenim notícies de la llengua fins segle XVII. No obstant això la majoria de la població canària actual és clara procedència amaziga com així ho testifiquen la majoria dels estudis antropològics duts a terme durant tot el segle XX. Aquesta majoritària pervivència demogràfica, és artífex de que tot i l'espanyolització a ultrança de l'Arxipèlag durant més de 500 llargs anys, ens hagin arribat fins al dia d'avui, un llegat cultural amazic importantíssim, que abasta des de més de mil topònims, nombroses paraules en la parla actual fins a diversos esports, gastronomia, folklore, costums, idiosincràsia, hàbitat etc. Sobre la amazigha dels antics canaris transcrivim a continuació aquest text:

"Esment a part mereixen els aborígens de les Illes Canàries com genuïna cultura amazigh. (...) Des d'aquesta tessitura, als aborígens canaris i / o guanches cal adscriure a l'àmbit de les cultures "amazic" (berber) nord-africanes. I, en virtut de la seva ubicació geogràfica, cal considerar-los com "berbers insulars" (G. Alonso, 1993), o més correctament "amazic insulars" (...) Ara per ara no sabem ni com, ni quan, ni per què aquells amazigh van desembarcar a les illes Canàries. Les evidències i conclusions arqueològiques del tipus de la ceràmica, l'epigrafia en tifinagh, o del tipus antropològic-físiques com tipologies cranials o el grup sanguini, o del tipus lingüístic-toponímics són irrebatibles: estem davant d'una cultura amaziga (berbers) (González Antón i Tejera Gaspar, 1987 i 1990; Rafael Muñoz, 1994). Una cosa que, d'altra banda, ja van avançar argumentadament al segle passat els francesos Sabine Berthelot (1980) i René Vernau (1891) (...) Per això, l'actual lluita canària té els seus referents més propers a Senegal o entre els bachama de Nigèria , algunes ceràmiques de Gran Canària recorden les de la Kabilia algeriana, el déu achamón dels guanches es vincula al Amón egipci, el tifinagh de l'illa del Ferro té la seva comparació viu i modern al Hoggar i altres llocs del Sàhara, la cova pintada de Galdar a Gran Canària té semblants motius decoratius que alguns fons davant dels quals parla el líder libi Gadaffi (triangulars en vermell i negre), Bilma és un topònim del Níger i de Tenerife, o, per acabar, l'illa de la Gomera, el penyal espanyol davant de la costa marroquina de nom Vélez de la Gomera i la tribu rifenya dels Gomara (dels contraforts del Rif) estan estranyament agermanats. En tots els casos esmentats, òbviament, s'està ludint a elements culturals de filiació amazigh prou contrastats. "

Guillermo Alonso Meneses
Traduït al català per ACDPAC