dimarts, 1 de gener del 2013

El fred mata de nou els nens de l’Atlas




Desembre 2012

Quatre nens van morir a l’Anfgou a les muntanyes de l'Atles, a causa del fred extrem i les baixes temperatures. Activistes van declarar al Web "lakome.Com", que quatre nadons han mort en les últimes dues setmanes a causa de la gravetat del fred i les baixes temperatures. I les mateixes fonts, van parlar de dos morts en el poblat d’Anfgou, i un altre nen en el poblat d’Aghdou, i, últim nadó va morir el divendres, 7 de desembre al poblat d’Aït Bouarbi.

La zona ha vist durant les últimes dues setmanes, una onada de congelació com a conseqüència de les fortes nevades, el que ha donat lloc a temperatures més baixes. I la regió, on hi ha unes 46 poblacions,  pateix un aïllament gairebé total, sobretot durant l'hivern. I la manca d’assistència sanitària en els pobles del voltant, i la majoria dels centres públics tancats, però l'únic centre mèdic de la regió, que es troba a Tounfit hi ha només dos metges, segons el testimoni de fonts locals.

Els residents de la zona temen que el número de víctimes entre els nens augmenti per l'intens fred durant la temporada d'hivern, si no interfereixen les autoritats competents a prendre les mesures de precaució necessàries. Les pluges i nevades que van caure en els últims dies van influir en l’únic camí que uneix la carretera nacional i Anfgou (uns 90 quilòmetres), i la nit de dissabte, 8 de desembre es va tancar la carretera entre Tounfite i Anfgou pel mal estat de la carretera després de la congelació de la neu.

L’Assembea Mundial Amazigh va enviar recentment una carta al ministre de Salut, EL Hossein El Ouardi, convidant-lo a rescatar els nens d’Anfgou, després de saber-ne dels tres nadons morts durant els últims dies a causa de l'onada de fred intens. 
L'àrea d’Anfgou ja havia experimentat la mort de més de 26 nadons, durant l'any 2007.



Font: lakome.com
Traduït per ACDPAC


Vídeo d'un nen de la regió d’Anfgou ploren del fred intens que hi ha a la seva classe