diumenge, 29 de juliol del 2018

Èxit de la conferència política sobre el Rif a Figueres




Aquest dissabte 28/07/2018,  El Moviment Rifeny ha organitzat a Figueres ha realitzat dos actes, una conferència política a l’Auditori Caputxins que es va inicia a les 7 de la tarda i es va allargar fins les 10 de la nit.
En una taula rodona amb familiars de presos polítics, acadèmics, activistes rifenys, i polítics catalans, s’han et diferents intervencions dels ponents sobre la historia del Rif i els molts moments històrics que es comparteix amb Catalunya, també s’ha parlat del patiment de les famílies i la situació dels presos polítics rifenys, les perspectives de futur i Paper del Moviment Rifeny, a més d’altres temàtiques com la llengua la responsabilitat de l’Estat espanyol en el conflicte que es viu actualment en el Rif.., i també el representant del Moviment Rifeny a Girona el qual ha moderat el debat, ha llegit el comunicat polític de la jornada en relació a la causa rifenya.
La primera intervenció va ser a càrrec del professor i activista rifeny, Moaad Ahmjik vingut de Bèlgica, i en la segona intervenció va ser a càrrec també vingut de Brusel·les, l’activista de l’ONG ANZUF, el Sr. Moustafa Ouarghi, i tot seguit es va dona la paraula a la diputada al Parlament de Catalunya per la CUP, la Sra. Natàlia Sànchez Dipp, i va continuar tot després el diputat per Joan ERC al Congres de Diputats de Madrid, el conegut per les masses rifenyes el Sr. Joan Tardà. La intervenció dels familiars dels presos polítics va ser a càrrec de Anouar El Ablak, familiar del pres Rabie El Ablak, condemnat a 5 anys de presó i que es troba la presó de Oukacha de Casablanca., I finalment professor rifeny de la Universitat de Marsella, Khalid Bouyaala, va tancar les intervencions sobre els empresonament i en aquest cas el perill de la llengua com metòde de fer desaparèixer el poble rifeny. També cal destacar que la senyora Farida Houdoe no va poder arribar a la conferència per motius personals.

El el segon acte, va ser un concert Solidari en favor dels Presos Polítics Rifenys, i que va començar tard, a les 11 hores de la nit, en un escenari a la plaça Josep Pla van actuar grups catalans i rifenys, Said Zerouali vingut de Paris, Ayawen de Sabadell, InuMazigh de Vic, el grup Twatun de Mataró i Isiwan de Sant Feliu de Guíxols, i els cantautors catalans de Figueres, Pilar Caturla, i Pau
L’acte va ser organitzat pel Comitè Gironí del Moviment Rifeny, l’associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya ACDPAC i el Casal Rifeny de Figueres i on també va col·labora l’associació Cultura Oberta CO2 de Figueres.