dissabte, 9 de maig del 2009

2n agermanament català amazic a Olot







En commemoració de la primavera amaziga (Tafsut Imazighen) i dintre del projecte catalano-amazic “Kker Bed – Aixeca’t”, s’han celebrat els actes del segon agermanament entre catalans i amazics a la capital de la garrotxa.
El passat 8 de maig, l’associació cultural dels drets del poble Amazigh a Catalunya “ACDPAC”, juntament amb l’associació Greda de la Garrotxa i IGMAN – acció solidària, han tornat a unir de forma simbòlica a les dos cultures més antigues de la mediterrània, que són l’amaziga i la catalana.
Els actes s’han desenvolupat en tres fases, en la primera part es va presentar al Orfeó Olotí el documental Kker Bed – Aixeca’t, un reportatge que té com a objectiu donar a conèixer les dos cultures, en el qual intervenen diferents personalitats de la cultura, de la política, de l’àmbit acadèmic i moviments socials, que expliquen la història i la situació actual, així com les perspectives de futur. En aquesta part han intervingut membres del projecte per agrair a totes les entitats catalanes i rifenyes i a tota la gent que ha fet possible aquest treball.
En la segona part i a la plaça Major s’ha ofert un sopar popular amb cuina tradicional amaziga i catalana, un menú a base cuscús, te i pastisseria típica de la Garrotxa.
I a continuació i en la última part, els assistents van gaudir a mans dels cantautors catalans Afdjah, Marc August, Tieb i Lluí Rubió de la música tradicional amaziga i catalana.
Destacar que la comarca de la Garrotxa aglomera un important col·lectiu de catalans que tenen l’amazic com a llengua familiar. També es destaca la intenció d’un grup de garrotxins de constituir-se com associació per a promocionar la cultura amaziga i catalana al territori, ja que cada vagada més els joves agafen consciència del fet propi i diferencial d’aquestes cultures,
En els últims anys han aparegut moltes organitzacions catalanes que reivindiquen la cultura amaziga al principat, i que treballen per a visibilitzar-la, ja que fins ara estava amagada tan als territoris d’origen a l’Àfrica del Nord com a la diàspora sobre tot a Catalunya.