dissabte, 29 de gener del 2011

Mohamed Bouazizi màrtir i símbol de llibertat per als nord-africans




Mohamed Bouazizi (Sidi Buzid, 29 de març de 1984 - Ben Arus, 4 de gener de 2011), detonador i símbol de la Revolució tunisiana, el màrtir nord-àfrica va desencadenar la revolta més gran des de la independencia del país contra el règim dictatorial de ideologia arabista.

Un estudiant universitari incapaç de trobar feina, va acabar com a venedor ambulant de fruites i verdures als carrers de la seva ciutat. es va suïcidar cremant-se públicament en protesta per el tracte degradant que va rebre per part de les autoritats, no només li van confiscar el seu mitjà de subsistència, ja que teòricament no disposava del permís corresponent, el pitjor es quan va anar a tramitar l’autorització per exercir legalment aquesta activitat, la funcionaria el bufetejar i el va fer fora, aquests fets li va fer presentar una queixa davant les autoritats locals, però sense èxit. Posteriorment va decidir ruixar-se amb gasolina davant d'un edifici públic de la localitat i es va calar foc.

Va morir de les ferides el 4 de gener de 2011. La seva mort es considera un dels desencadenants de les protestes al carrer a tot el país, que han conduït a la fugida del país del dirigent àrab Zine El Abidine Ben Ali a la seva terra natal a la península aràbica, president del país des del seu accés al poder el 1987.

Destacar que el president derrocat va governar al país amb mà de ferro, on es alineava amb el món denominat “àrab” i així excloïa el component amazigh de la societat tunicina i qualsevol referència a les arrels amaziguistes del poble tunisià.

http://www.facebook.com/group.php?gid=58090606393