dilluns, 23 de gener del 2012

Marroc; Informe de l'Observatori amazic pels Drets i Llibertats sobre "Tawada", la marxa popular amaziga de Rabat


Entre 3.000 i 4.000 persones van participar en la marxa «Tawada», que ha recorregut els carrers de Rabat, per invitació de la
joventut del moviment amazic, el 15 gener 2012
Elements preliminars de l'informe de l'Observatori amazic sobre aquest cas:
Per invitació de la joventut del moviment amazic , que va ser llançat a Facebook, i després d'una sèrie de reunions de coordinació regional organitzades pel moviment juvenil amazic, i després d'obtenir el suport de moltes organitzacions i activitats del moviment amazic per a aquesta iniciativa històrica, el 15 de gener de 2012 els carrers de Rabat van veure un moviment inusual de combois de cotxes i autobusos i grups d'homes i dones joves distingits amb banderes amazigues , barrets i camises amb colors de la bandera amaziga.Ha penetrat en la marxa «Tawada» un conjunt de dades funcionals i importants de les quals subministrem algunes per il·lustrar la opinió pública:

Que la iniciativa llançada pel moviment juvenil amazic al Facebook, va rebre una resposta aclaparadora de presència per part de les organitzacions i activitats del moviment amazic.


Que la contribució de les organitzacions i dels activistes amazics en tot el territori nacional, es va limita al suport logístic.

Es va observar, des de les 10:00 l'afluència de centenars d'activistes i simpatitzants, i en el seu camí cap a punt de partida a Bab Elhed a Rabat.


Els inicis de la marxa van veure una organització arbitral per part del moviment juvenil amazic , l'avantatge de proporcionar tots els requisits per a l'èxit d'aquesta iniciativa, pancartes, banderes, samarretes i gorres decorades amb els colors de la bandera amaziga.
Es va buidar la carretera que condueix al Parlament dels cotxes pels agents de seguretat, també s'ha vist reforçada la presència de seguretat a les entrades de la plaça Bab Elhed, a prop del Parlament i de l'estació de tren.
Van assistir alguns líders de les organitzacions pels drets humans, com l'Associació Marroquina, l'Organització Marroquina i l'alt Comissionat marroquí pels Drets Humans en el marc de participació simbòlica i donar suport i recolzament.


La qüestió dels detinguts polítics amazics va fer un fort acte de presència tant en les pancartes com en les crides i missatges reevendicatius.
Els participants en la marxa van manifestar en els seus missatges el seu suport als amazics de Líbia, i en una pancarta es podia llegir les serioses preocupacions del Moviment Amazic per la orientació dels funcionaris actuals a Líbia, que s'han mantingut fidel a les polítiques d'exclusió sistemàtica dels amazics de Líbia tot i la gran contribució en l'enderrocament de MuAammar al-Gaddafi.


Algunes consignes van expressar la negativa dels participants per cada un dels intents d'eludir les exigències bàsiques del moviment amazic, que inclouen la realització dels drets dels amazics completament i la transició cap a un sistema democràtic genuí i jutjar els curruptes, i posar fi a la tirania, i aixecar la marginació i l'exclusió del Marroc oblidat i profund.
La marxa va recorre la distància entre la plaça Bab Elhed i l'estació de tren de Rabat, en un ambient de disciplina i organització arbitral.
Es va destacar la participació de moltes famílies i joves en la marxa de Tawada.
A l'estació de tren i a la una i quart del mig dia les forces de seguretat van envoltar la marxa Tawada, per evitar que s'excedeixi a l'espai de l'estació de tren. I que el Comitè Organitzador de Tawada s'ha ocupat amb molta saviesa amb el bloqueig, a fi de preservar la pacificació de la Marxa, i no dónar justificació per a la repressió dels participants.
Molts dels participants
han lamentat que coincidis el dia de Tawada amb els exàmens en algunes universitats i el que ha dificultat la presència de centenars d'estudiants del Moviment Cultural Amazic de la Universitat .

La marxa Tawada va concloure a la plaça davant del Parlament amb un discurs d'un jove del Moviment Amazigh .

Es va registre una gran satisfacció entre tots els participants i van començar les discussions sobre les formes de les futures protestes.


Font: tamaynut.org
Traduït al català: ACDPAC

diumenge, 22 de gener del 2012

La ciutat de Roses acull la celebració del nou any amazic 2962 més gran fora de les fronteres de l'Àfrica del Nord














L’associació cultural pels drets del poble amazigh a Catalunya va celebrar al teatre de Roses la festivitat de l’”Yennayyer” o la festa de Cap d’Any amazic del seu calendari.
El primer de l’any amazic correspon amb el 13 de gener gregorià, però els amazics de l’Alt Empordà ho han celebrat aquest passat dissabte 21, amb l’objectiu de reunir el màxim d’assistència, cosa que s’ha complert i amb es creix, traspassant els 400 persones vinguts de les diferents comarques gironines i fins i tot des de Barcelona.
Els membres de l’associació Faiza El Idrissi i Mustafa El Karrouchi han presentat l’acte que ha estat sota el lema “2962, l'any de renaixença amaziga. Homenatge a la lluita del poble amazic a Tunísia i a Líbia” i han fet un repàs històric sobre l’origen i la simbologia que representa commemorar aquesta festa mil•lenària. El president de l’associació Zouhair Rotbi va destacar que per primera vegada els amazics tenen la esperança i la gran oportunitat d’acabar amb la negació i la marginalitat i la exclusió que durant dècades han patit en els seus països, per l’altre banda l’alcalde de Roses i diputat al Congres Espanyol Carles Pàramo s’ha manifestat a favor de defensar el poble amazic a la cambra de Madrid i ha parlat de la bona relació de cordialitat que té amb els veïns rosincs d’origen amazic, el també diputat al Congres espanyol Joan Tardà ha estat el gran convidat de la jornada, el qual ha sorprès a tothom sobre el coneixements que té sobre el poble amazic, on exposat les diferents iniciatives portades a terme al parlament espanyol des del 2004, destacant sobre tot el reconeixement a la llengua i cultura amazigues (tamazight), la feta històrica d’assignació en els pressupostos generals de l’Estat espanyol d’una partida per fomentar el tamazight a la ciutat de Melilla, i així mateix la iniciativa pel reconeixement dels perjudicis i la defensa de les víctimes de la guerra química sobre el Rif portada a terme pel exèrcit espanyol en la dècada dels vint del segle passat, i va prendre gran rebuda i protagonisme entre el públic, quan va declarar la seva gran simpatia i admiració a la figura d’Abdlkrim i la desapareguda república rifenya.
Tot desprès de la lectura del comunicat d’aquest any 2962, per part de Faiza El Idrissi, on entre altres coses s’ha exigit una vegada més la necessitat d'un alliberament immediat i incondicional dels detinguts amaziguistes Hamid Ouadouch, Mustapha Oussaya i Yousef Ahid, i també on s’ha reclamat que el Yennayer sigui reconegut oficialment als estats nord- africans on es celebra tradicionalment i que la UNESCO l’inclogui en el seu llistat de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’actriu amaziga Majda Bennani va dur a terme varies actuacions teatrals que ha tingut bona resposta per part del públic. La intervenció del militant amazic Ali Taouil recitant en poema amazic, el qual ha demanat un minut de silenci per la mort del cantant amazic Mohamed Rouicha. Un pica-pica amb menjars tradicionals i la musica del cantautor amazic Lahcen Ouichou i dels grups catalans Peredelescabres i Inumazigh van fer gaudir el públic amb les seves cançons reivindicatives, i així mateix destacar la participació del grup de música tradicional amaziga Taqtouqa Al Jabalia, i per últim s’ha fet un recordatori especial als diplomats parats que s’han calat foc aquests dies a Rabat protestant per la seva situació social i laboral.

COMUNICAT D' ACDPAC PER L’ENTRADA DEL NOU ANY 2962

Comunicat

La glòria i la immortalitat als màrtirs del poble amazic lliure i desafiant, i en l'avantguarda els màrtirs de la resistència armada, els membres de l'Exèrcit d'Alliberament Popular, el tribut i admiració a tots els màrtirs i víctimes de la causa amaziga a través de tot el territori de la Tamazga “Àfrica del Nord”.
A la capdavantera els màrtirs de la identitat, la llibertat i la democràcia: Mulay Muhend, Matoub Lounès, Manu Dayak, Sifaw Lmahruq, Kadi Kaddur, Boudjemaa Alhbaz ...... Salutació de suport i desafiament a tots els presos polítics amazics.
Una lluita i calorosa salutació als activistes del Moviment Democràtic i Independent Amazic,
Decepció i un final nefast a cadascun que ha encongit i ha traït les causes nobles del nostre gran poble.
Nosaltres els activistes amazics i catalans reunits en aquest acte de celebració de l’entrada a l’any nou amazic 2962, aquí al teatre municipal de Roses, en aquest dissabte 21/01/2012 que corresponent amb l’any amazic 09/yennayr/2962, anunciem a l'opinió pública nacional i internacional el següent:
- Exigim el reconeixement oficial del calendari amazic i el seu ús immediat i obligatori a totes les institucions, oficials i no oficials, així com l’adopció de l’U de gener del calendari amazic “ynnayr” com a festa nacional a tots els països de l’Àfrica del Nord i un dia festiu no laboral.
- El nostre homenatge i suport total a la lluita de l'heroi poble amazigh a l’Àfrica del Nord, especialment a Líbia i a Tunísia
- La nostra fermesa condemna als nous dictadors que volen excloure un altre vagada més els amazics en els nous estats sorgits de les revolucions de Túnisia, Egipte i Líbia.
- Exigim una vegada més la necessitat d'un alliberament immediat i incondicional dels detinguts amaziguistes Hamid Ouadouch, Mustapha Oussaya i Yousef Ahid.
- Renovem la nostra solidaritat absoluta amb ells, i així mateix amb les seves famílies, i amb tots els detinguts al nostre país d’origen a causa de les seves idees, creences o el seu dret a l'expressió pacífica.
- Condemnem enèrgicament el objectiu continu del poder repressiu marroquí d’arrestar als estudiants del Moviment Cultural Amazic.
- I reiterem també que el Marroc no podrà gaudir de la pau, si el règim marroquí prossegueix evitant les demandes urgents i legítimes del poble marroquí, i prioritàriament proporcionar la llibertat i la dignitat, la democràcia i la justícia i l'equitat i igualtat per a tots.
- El nostre suport a les lluites del Moviment 20 de Febrer i les lluites dels aturats al Marroc, i condemnem l'assetjament i  l'assassinament que pateixen els activistes per part del règim. i oferim les nostres condolences a les seves famílies i els seus companys en la lluita i al poble marroquí en general.
- Així mateix exigim la llibertat dels cooperants segrestats a Tindouf; Enric Gonyalons, Ainhoa Fernández del Rincón i Rossella Urru
- Per últim, reafirmem el nostre suport absolut a totes les revolucions a l'Àfrica del Nord i l’Orient Mitjà, però sempre en alerta i fent especial atenció en els poders petroliers i lobbys arabistes del Golf Pèrsic que fan servir el Islam polític per a acabar amb l’Amaziguitat de l’Àfrica del Nord

Roses el: 21/01/2012
que corresponent amb l’any amazic 09/01/2962
ACDPAC - Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya