dilluns, 30 d’abril del 2012

Azawad: Matèries primeres a canvi del reconeixement


Multinacionals petroleres s’ofereixen per perforar i la recerca de petroli i d'utilitzar els seus lobbys per pressionar els principals països a reconèixer l'Estat d’Azawad


Algunes informacions revelen que el Moviment Nacional d'Alliberament d'Azawad “MNLA ha rebut ofertes de Qatar i l’Iran per realitzar exploracions petrolíferes al seu territori, a canvi del reconeixement del nou Estat Africà, tal com va manifestar un portaveu del MNLA al diari algerià Ennahar. Després del control de tot el territori  i la declaració de independència de l’Azawad, els dirigents tuaregs estan realitzen visites a diferents països per buscar el reconeixement polític i socis econòmics.

S'espera que el Congres Azwadià que va començar els seus treballs el passat dimecres decideixi sobre aquestes ofertes i altres qüestions.

diumenge, 29 d’abril del 2012

Moviments socials catalans donen suport a la independència de l’Azawad a Barcelona



La capital catalana va acollir el passat dissabte 28 d’abril una concentració per recolzar la independència de l’Azawad, el primer Estat Amazic del món, la protesta convocada pel Moviment Amazic de Catalunya, per protestar contra la posició de la comunitat internacional, la qual es nega a reconèixer el nou Estat Africà, tot i que les nacions unides reconeixen el dret dels pobles a decidir lliurament el seu futur, el poble amazic que porta visquin més de 3000 mil anys en el seu territori, a l’Àfrica del Nord, te tota la legitimitat de viure en dignitat en llibertat, el Moviment Amazic d’arreu no entén com es pot negar aquest dret bàsic al poble amazic en general, i al nou estat amazic de l’azawad, els antics nous colonitzadors del continent Àfrica i els seus col·laboradors, i al capdavant França, estan obstaculitzen la democratització del països nordafricans, i així mateix estan fomenten la inestabilitat de la regió.

Més d’un centenar de persones van reclamar la llibertat del poble amazic, i han exigit el reconeixement de les nacions democràtiques al nou Estat de l’Azawad

La lectura d’un manifest ha tancat l’acció de recolzament a l’Estat Amazic, aquest manifest es lliurarà al president de la Generalitat de Catalunya, el senyor Artur Mas.

Mossa Ag Attaher, portaveu del Moviment Nacional d'Alliberament d'Azawad, a Catalunya


http://www.llibertat.cat/2012/04/foto-32394.JPG

“La nostre independencia és el resultat d’un
llarg camí dolorós exhaurint totes les solucions
democràtiques i pacifiques ».

Mossa Ag Attaher, el portaveu del Moviment nacional de la libració de l’Azawad (MNLA) estava de visita aquesta setmana a Catalunya. El seu objectiu era de donar a conèixer la situació actual a l’Azawad, desprès la proclamació de la seva independencia al dia 6 d’abril del 2012.
Mossa Ag Attaher va ser convidat per associacions amazigues de Catalunya per donar-li l’oportunitat d’aclarir algunes confusions fomentades per la premsa occidental respecte la lluita per la independencia i també per trencar els tòpics negatius sobre el poble Tuareg. Era una setmana intensiva en la qual va explicar la situació a través de roda de premsa, xerrades amb representants de la societat civil catalana i entrevistes amb la premsa escrita i audiovisual catalana.
Ag Attaher explica que la lluita del poble amazic Tuareg va començar al 1958, amb una carta adreçada per els representants del poble de l’Azawad al general francès De Gaulle en la qual rebutgen de lligar-se a un estat amb el qual no tenen ningun vincle ni cultural, ni lingüista, ni identitari. Ignorant la seva petició, França és troba davant una responsabilitat històrica respecte les conseqüències d’aquesta decisió.
Tres anys desprès la independencia del Mali el poble Tuareg va entrar en una successió de revoltes periòdiques (1963, 1990, 2006) fins a l’ultima (2012) que és va concretitzar amb la proclamació de la independencia de l’Azawad.
El portaveu del MNLA, afirma que durant 52 anys el poble de l’Azawad va ser victima d’un genocidi de la part del regim malià. Gairebé tres mil persones van ser executades a vegades només per el fet de ser Tuareg. Nonobstant els Tuaregs sempre van afavorir el dialeg. Van signar el pacte nacional al 1993 que atorgava una ample autonomia pero mai no es va aplicar.
Al 2006, és van signar els acords d’Alger que racordaven l’aplicació del pacte nacional que tampoc no es va respectar. Decebuts, els Tuaregs van perdre confiança en el regim malià i també en els estats mediadors com a França i Algeria.
Ag Attaher recorda: « si el Mali denuncia la violació de la seva integritat territorial que data només de 52 anys, nosaltres denunciem la violació de la nostra integritat territorial que data de mil·lenaris ». En aquest context és va crear el Moviment Nacional de l’Azawad (MNA) al 2010 per la joventut universitaria. Es va organitzar el primer congrés al més d’octubre del mateix any mb totes les autoritzacions oficials a Timboctou. La finalitat era de tractar el problema de l’Azawad de manera democràtica i pacifica pero el regim malià torna a expresar el seu rebuig de tota volontat politica per una solució pacifica i llavors va enviar la policia que va procedir a l’arestacio dels organitzadors amb la prohibició abandonar el territori malià.
El regim malià va enviar el seu exercit a l’Azawad i el MNLA es va crear per defensar el seu territori. Aquest moviment és la fusió de totes les forces vives del poble Tuareg. Ag Attaher asegura que ningun civil va ser afectat per les operacions militars del MNLA tampoc no és van afectar els cooperants que van rebre la seva ajuda.

“Volem un estat democratic i laic”
En les seves intervencions Ag Attaher insisteix sobre el projecte del MNLA que consisteix en la instauració d’un estat democràtic i laic respecte els drets humans i totes les diferencies ètniques que sempre han conviscut en pau. A més tenint en el seu moviment representants d’aquests grups ètnics com els senghois, els peuls, els maures, que sigui al nivell del buro polític i a l’estat major militar.
Per que fa l’acusació de la col·laboració del MNLA amb l’AQMI i altres jihadistes, Ag Attaher no deixa d’aclarir que l’AQMI (Al Qaida al Magreb Islamic) era present en tot el territori malià abans de l’existència del MNLA. Es una organització global que gangrena tota la humanitat. Ansar ddin és una altre organización al nivell local guiada per el tuareg Iyyad ag Ghali que mai ha participat a la lluita del MNLA per la libració de l’Azawad, sino que volia confiscar la independencia.
Ag Attaher recorda que Ag Ghali era un agent del regim malià, era el cònsol del Mali a l’Aràbia Saudita per tal al lloc d’acusar el MNLA s’ha d’apuntar del dit el regim malià que va facilitar la seva infiltració a l’Azawad. Ansar ddin reivindiquen la instauració de la xaria (llei islàmica) en tot el territori malià mentre que el MNLA que ha proclamat la independencia de l’Azawad treballa per la instauració d’un estat democràtic i laic. Això demostra que no hi ha ningun vincle entre el MNLA i els islamistes (AQMI i Ansar ddin). El portaveu del MNLA afirma que mai s’han compartit operacions militars al contrari fa molts anys que els Tuaregs lluitaven sols per defensar-se contre aquestes organitzacions terroristes. Al 2006 els Tuaregs sense mitjans van aconseguir a eliminar el numero dos de l’AQMI.

“Som un aliat imprescindible contre el terrorisme islamista”

Per Ag Attaher avui dia l’Azawad és un aliat imprescindible en la lluita contre el terrorisme graciés al seu coneixement del territori, pero exigeix la condició sinequanon de reconèixer la seva independencia com a garantia internacional pel seu compromis. Ag Attaher admet que hi ha una preocupació respecte el terrorisme, pero graciés a l’adhesió de la població de l’Azawad el projecte del MNLA, l’islamisme mai n’aconseguirà a arrelar-se. La cultura amaziga dels Tuaregs és una cultura de pau basada en principis inqüestionables que son el respecte mutual i la llibertat.
En resposta a la premsa occidental que vincula el MNLA els antics mercenaris del Gaddafi, Ag Attaher torna a aclarir que els militars Tuaregs no son mercenaris sino que son soldats professionals que havien d’exiliar-se al 1963 i 1990, son els fills els quals va ordonar el regim malià aplaudir l’execució dels seus pares. Son aquests que van jurar fer una formació militar per tal de tornar a l’Azawad per lliberar-lo. El nombre d’aquests soldats no sobrepasa els 400 cents sobre un total de gairebé 3000 soldats de l’estat major militar.
En referencia a la revolta a Libia, Ag Attaher afegeix que aquests soldats van expressar el seu rebuig de participar a una guerra que no és la seva. Així van tornar a l’Azawad al menys quatre mesos abans la caiguda de Sirte (Ciutat natal de Gaddafi) aportant armes per defensar l’Azawad. Segons Ag Attaher, la premsa mai n’ha parlat del compromis de molts Tuaregs al costat del poble amazic contre Gaddafi.

« No escopirem sobre els nostres recursos naturals »

Ag Attaher, afirma que el MNLA va cancel·lar tots els contractes vinculats a l’explotació del petroli signats entre el Mali i les companyies estrangeres afegint que encara que els arguments econòmics mai han sigut la motivació de la nostre revolta no escopirem sobre els nostres recursos. Els posarem a l’abast del poble de l’Azawad com l’agricultura el turisme que serviran per la construcció del nostre pais. En els pròxims diez es proclamara el govern provisional o el Consell de Transició. Ja acaba de nàixer la Coordinació nacional de la Societat Civil.
La Estada del portaveu del MNLA era intensiva. En poc temps mai s’ha cansat expresar la volontat del MNLA i la seva disposició a presentar i a explicar el projecte polític del 56è estat d’Africa. Ag Attaher ha expressat el sea agraïment a les entitats amazigues que han mostrat la seva solidaritat amb el poble de l’Azawad, ha expressat també el seu agraïment a Catalunya a través dels representants de la societat civil, les entitats, i fins i tot la premsa que li-ha donat una oportunitat històrica per aclarir la situació actual a l’Azawad i redescobrir un país que s’inscriu en el marc del dret internacional a l’autodeterminació.

Kaissa Ult Braham