divendres, 21 de gener del 2011

ACDPAC lamenta la mort del jove saltenc d’origen amazic Mohammad Reda Laymani i es solidaritza amb els seus familiars

El tràgic desenllaç ha de fer reflexionar a les autoritats per tal de prendre mesures de debò per evitar futurs conflictes, així com alleugerir el pacte de la crisi econòmica que pateix una gran part de la ciutadania del municipi.

Des de l’associació creem que el respecte a la dignitat i als drets humans de tothom pot garantir la inclusió social, i així evitar qualsevol tipus de discriminació, en aquest sentit pensem que les administracions publiques han de promoure accions contra la exclusió i la pobresa, que és l’origen de la situació que viu ara la ciutat, on els joves no troben oportunitats ni recursos per participar en la vida econòmica, social i cultural.

En definitiva el objectiu ha de ser arribar a un benestar normal de tota la ciutadania, la qual cosa millorarà la convivència.


Imatge de elperiodico.cat

diumenge, 16 de gener del 2011

Els joves amazics omplen el teatre de Roses per a celebrar la seva festa nacional, l’entrada a l’any nou amazic 2961




En l’acte organitzat per l’Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya per celebrar la festivitat de l’”Yennayyer” o la festa de Cap d’Any nou amazic 2961 del seu calendari tradicional, la jornada festiva s’ha desenvolupat integrament al teatre municipal de Roses.

En el mes de gener els amazics de tot el món celebren l’entrada a l’any nou “Asseguas Amaynu”, i a Roses l’esdeveniment s’ha realitzat el passat dissabte 15 de gener, a l’acte han acudit persones que han vingut fins i tot de Barcelona, de Salt, i de tota la Comarca de l’Alt Empordà. Amb un amfiteatre ple de gom a gom, sobre tot joves, però també dones, nens han assistit per a festejar la diada nacional més important de la nació amaziga, des de l'oasi de Siwa a Egipte a les illes Canàries afirmant l’existència d'una nació i un poble unit transcendent els subgrups amazics i trenquen les fronteres geopolítiques actuals.

L’acte ha estat conduit per els membres de l’associació els senyors Ibrahim Zaitar i Mustafa El Karrouchi. S’ha seguit una programació molt variada, però sobre tot cultural i reivindicativa.

En primer lloc van donar la benvinguda als assistents i van agrair la col·laboració de tothom, i tot seguit van donar la paraula al president de l’associació el senyor Zouhair Rotbi, el qual també va destacar la complicitat de la societat civil catalana envers les revindicacions legítimes del amazics, i va fer referència al paper cada vagada més transcendent dels joves per canviar les coses i posant d’exemple els esdeveniments de Tunísia i d’Algèria. La alcaldessa de Roses la senyora Magda Casamitjana va intervenir oferint-se per col·laborar amb l’associació per desenvolupar projectes en pro de la ciutat i de tota la ciutadania.

La lectura íntegra del manifest “comunicat 2961” ha estat a càrrec del senyor Joan Plana, un gran simpatitzant del moviment amaziguista

A continuació, el portaveu de l’associació Ali Taouil va dedicar unes paraules d’agraïments a tots els membres de l’associació que han treballat molt per fer possible aquest acte festiu, així mateix va agrair la col·laboració d’Esquerra Republicana i de Convergència Democràtica de Catalunya pel seu suport i recolzament.


Des de l’associació s’ha exigit la llibertat immediata del militant amazic pro-drets humans Chakib El Khiari, actualment a la presó de Taza al Marroc. I així mateix la alliberació dels militants polítics amazighistes els senyors Mustapha Oussaya i Hamid Ouadouch, empresonats a Ameknas.
I també s’ha guardant un minut de silenci per la recent mort de l’artista militant amazic M'barek Oularbi, conegut també amb el nom de l'NBA, fundador i líder de la banda de música amazigh Alternativa SAGHRU


En segon lloc, el militant Mustafa El Karrouchi va donar pas a un documental sota el títol Conèixer x Comprendre, una projecció fotogràfica que il·lustra l’entorn d’origen de la comunitat rifenya d'Esparaguerra, de Laura Guevara i Jaume Almirall, als quals els va agrair la seva col·laboració.

En tercer lloc, es va donar pas a la part més desitjada per el públic, la música tradicional amaziga i catalana, el grup del líder Lahcen Ouichou de musica amaziga del mig Atlas, el qual va cantar unes melodies tradicionals que han aixecat passions entre el públic, els garrotxins de Peredelescabres, els quals van dedicar una cançó al jugador amazic del Futbol Club Barcelona Ibrahim Afellay, i per últim el grup rifeny Omar Ayyaw i més tard el cantautor També rifeny Mustafa han fet vibrar les graderies de l‘amfiteatre.

També resaltar una exposició de llibres, diaris, calendaris amazics i catalans, i entre altres materials.

Al final, es va tancar la jornada amb un pica-pica típic d’aquesta festa tradicional, amb uns productes molt variats, destacant sobre tot el cuscús, els fruits secs, i les pastes.

Recalcar la absència de la conferenciant la activista amaziga de Melilla la senyora Mimuntz Mohamed Hammu i del cantant Rabeh El-ftwaki que s’han disculpat i que no podien arribar a temps per uns compromisos personals d’última hora.






Peredelescabres
Lahcen Ouichou



Omar Ayyaw