dilluns, 23 de gener del 2012

Marroc; Informe de l'Observatori amazic pels Drets i Llibertats sobre "Tawada", la marxa popular amaziga de Rabat


Entre 3.000 i 4.000 persones van participar en la marxa «Tawada», que ha recorregut els carrers de Rabat, per invitació de la
joventut del moviment amazic, el 15 gener 2012
Elements preliminars de l'informe de l'Observatori amazic sobre aquest cas:
Per invitació de la joventut del moviment amazic , que va ser llançat a Facebook, i després d'una sèrie de reunions de coordinació regional organitzades pel moviment juvenil amazic, i després d'obtenir el suport de moltes organitzacions i activitats del moviment amazic per a aquesta iniciativa històrica, el 15 de gener de 2012 els carrers de Rabat van veure un moviment inusual de combois de cotxes i autobusos i grups d'homes i dones joves distingits amb banderes amazigues , barrets i camises amb colors de la bandera amaziga.Ha penetrat en la marxa «Tawada» un conjunt de dades funcionals i importants de les quals subministrem algunes per il·lustrar la opinió pública:

Que la iniciativa llançada pel moviment juvenil amazic al Facebook, va rebre una resposta aclaparadora de presència per part de les organitzacions i activitats del moviment amazic.


Que la contribució de les organitzacions i dels activistes amazics en tot el territori nacional, es va limita al suport logístic.

Es va observar, des de les 10:00 l'afluència de centenars d'activistes i simpatitzants, i en el seu camí cap a punt de partida a Bab Elhed a Rabat.


Els inicis de la marxa van veure una organització arbitral per part del moviment juvenil amazic , l'avantatge de proporcionar tots els requisits per a l'èxit d'aquesta iniciativa, pancartes, banderes, samarretes i gorres decorades amb els colors de la bandera amaziga.
Es va buidar la carretera que condueix al Parlament dels cotxes pels agents de seguretat, també s'ha vist reforçada la presència de seguretat a les entrades de la plaça Bab Elhed, a prop del Parlament i de l'estació de tren.
Van assistir alguns líders de les organitzacions pels drets humans, com l'Associació Marroquina, l'Organització Marroquina i l'alt Comissionat marroquí pels Drets Humans en el marc de participació simbòlica i donar suport i recolzament.


La qüestió dels detinguts polítics amazics va fer un fort acte de presència tant en les pancartes com en les crides i missatges reevendicatius.
Els participants en la marxa van manifestar en els seus missatges el seu suport als amazics de Líbia, i en una pancarta es podia llegir les serioses preocupacions del Moviment Amazic per la orientació dels funcionaris actuals a Líbia, que s'han mantingut fidel a les polítiques d'exclusió sistemàtica dels amazics de Líbia tot i la gran contribució en l'enderrocament de MuAammar al-Gaddafi.


Algunes consignes van expressar la negativa dels participants per cada un dels intents d'eludir les exigències bàsiques del moviment amazic, que inclouen la realització dels drets dels amazics completament i la transició cap a un sistema democràtic genuí i jutjar els curruptes, i posar fi a la tirania, i aixecar la marginació i l'exclusió del Marroc oblidat i profund.
La marxa va recorre la distància entre la plaça Bab Elhed i l'estació de tren de Rabat, en un ambient de disciplina i organització arbitral.
Es va destacar la participació de moltes famílies i joves en la marxa de Tawada.
A l'estació de tren i a la una i quart del mig dia les forces de seguretat van envoltar la marxa Tawada, per evitar que s'excedeixi a l'espai de l'estació de tren. I que el Comitè Organitzador de Tawada s'ha ocupat amb molta saviesa amb el bloqueig, a fi de preservar la pacificació de la Marxa, i no dónar justificació per a la repressió dels participants.
Molts dels participants
han lamentat que coincidis el dia de Tawada amb els exàmens en algunes universitats i el que ha dificultat la presència de centenars d'estudiants del Moviment Cultural Amazic de la Universitat .

La marxa Tawada va concloure a la plaça davant del Parlament amb un discurs d'un jove del Moviment Amazigh .

Es va registre una gran satisfacció entre tots els participants i van començar les discussions sobre les formes de les futures protestes.


Font: tamaynut.org
Traduït al català: ACDPAC