diumenge, 11 de març de 2012

Manifest de la concentració de Girona on es denúncia al setge militar del Rif


Manifest (Tots i totes som Ayt Bouayach)

La nit del 8 de març, la població de la ciutat rifenya Ayt Bouayyach (Nord del Marroc), ha viscut una de les nits més terribles de la seva història.

De sobte i sense previ avis, les forces de la policia ataquen dues concentracions mantingudes des de fa uns dies per part de la població, per protestar contra l’’augment espectacular de les tarifes de consum d’aigua i electricitat i contra la corrupció.

Després de detenir els concentrats i ferir la majoria d’ells, la policia comença a destruir-ho tot pel seu camí, mobles i immobles, i asembrar el terror entre la població civil: infants, adults i gent gran sense distinció mitjançant insults, irrupció en les cases, violència física i detencions arbitràries, fins ben avançada la nit.

Des de llavors, hi ha un estat de setge militar en la ciutat, prohibició d’assemblees i de circulació i persecució dels militants de la ciutat en els barris i les muntanyes.

Les petites manifestacions de protesta que s’intenten organitzar estan sent reprimides amb gasos lacrimògens, canons d’aigua i bombes de cautxú.

A hores d’ara, està prohibit a tothom apropar-se a la ciutat i qualsevol persona que hi vulgui entrar és retornada amb insults i maltractament.

Els nuclis urbans i semi-urbans propers intenten organitzar una marxa cap a la ciutat per aixecar el setge, però tots aquests nuclis estan encerclats amb forces armades que estan sent reforçades cada cop, amb més efectius i armes.

Hi ha una vintena de detinguts encara en la presó a l’espera de ser jutjats i una vintena de ferits als hospitals. Encara se segueix la detenció de més militants de la ciutat. La població tem una repressió massiva i demana socors, ja que aquests fets han revificat la intervenció militar del 1958 que encara viu en la memòria col·lectiva del poble rifeny.

La resposta de l’actual govern cap a les manifestacions pacifiques de la població i cap a les reivindicacions legítimes dels diferents sectors: joves aturats, població abocada a la misèria i l’empobriment, estan sent desmesuradament violentades de manera que fan recordar els maleïts anys de plom, que el poble marroquí va creure transcorregut.

La repressió de la població de Taza del passat mes de febrer, la dispersió violenta de la concentració dels diplomats aturats a Nador del passat 1 de març, el setge actual de la concentració de la població d’Imider, etc, etc, demostren una voluntat de seguir un model de govern autoritari i opressor que no respecta els drets humans ni s’interessa a les aspiracions de la població.

Nosaltres, els catalans originaris del Rif, ens manifestem avui dia 11 de mars a Girona per denunciar el setge històric al Rif, que desmenteix la pretesa reconciliació del govern marroquí amb el Rif, castigat i marginat i deixat a la seva sort des de temps immemorials.

Expressem la nostra solidaritat amb la població d’Ayt Bouayyach.

Exigim l’aixecament immediat del setge militar en tota la zona.

Demanem l’’alliberament dels presos polítics, entre ells els presos polítics amaziguistes que estan a la presó des de fa anys.

Demanem la dimissió immediata dels que van ordenar aquesta intervenció bàrbara a la ciutat de Ayt Bouayach.

Apel·lem a un diàleg governamental immediat amb els representants dels moviments socials al Marroc i respondre a les seves reivindicacions legítimes.

Així mateix, denunciem la paralització i la no reacció de la comunitat internacional envers les demandes del poble amazic a l’Àfrica del Nord i sobre tot a la neteja ètnica que està portant a terme el règim de Mali contra els nostres compatriotes a L’Azawad.

Visca el Rif, visca Tamazgha i visca Catalunya.

Girona, 11 de mars 2012

Associació Taghrast-Espai Amazic

Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya

1 comentari:

Anònim ha dit...

Felicitats pel vostre treball contant en visbilitzar l'opressió militar que pateixen totes les amazigues des de fa tants anys! Un cop més hem de seguir lluitant soles! Ànims companys i companyes!