ACDPAC

Pàgines

  • Pàgina d'inici
  • Espai soci

diumenge, 16 de desembre del 2018

Xerrada a Manlleu sobre el Moviment Rifeny 15/12/2018






Publicat per ACDPAC
Envia per correu electrònicBlogThis!Comparteix a XComparteix a FacebookComparteix a Pinterest

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada més recent Entrada més antiga Inici
Subscriure's a: Comentaris del missatge (Atom)

També som al Facebook

Benvinguts al blog d'"ACDPAC"

En aquest espai que hem creat per a vosaltres hi podreu trobar més informació sobre les nostres activitats i actes, les últimes notícies de la nostre entitat i estareu a la última sobre tot el que fem. Per tot això i molt més us donem la benvinguda a aquest blog i us convidem a coneixer més la cultura amaziga i la cultura catalana.

Som una organització sense ànim de lucre, constituïda a l’any 2007, amb l’objectiu de promocionar la cultura amaziga i la cultura catalana al principat.

Gràcies/Tanmmirt/Atqadawm!

Sobre l’entitat

Contacta’ns:
associacio.amazigh@gmail.com

Accedeix a coneix-se’ns:
http://amazic.entitatsfigueres.cat/
http://amazic-catala.blogspot.com/

Per fer-te soci/a

Ubicació i nom oficial de l’entitat

La meva foto
ACDPAC
Alt Empordà - Girona - Catalunya
Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya & ⵜⴰⵎⵙⵎⵓⵏⵜ ⵏ ⵜⵓⵙⵏⴰ ⵏ ⵜⵙⵇⵇⴰⵔ ⵏ ⵡⴰⵢⴹⵓⴹ ⴰⵎⴰⵣⵉⵖ ⴷⵉ ⴽⴰⵜⴰⵍⵓⵏⵢⴰ & Tamssmunt n tusna n tssqqar n aydud amazigh di katalunya
Visualitza el meu perfil complet

CALENDARI GREGORIÀ AMAZIC 2012 2962

CALENDARI GREGORIÀ AMAZIC 2012 2962
ⵜⴰⴼⴰⴷⴰ ⵜⴰⵔⵓⵎⵉⵜ - ⵜⴰⵎⴰⵣⵉ ⵖⵜ 2012 & 2962

RESSENYA HISTÒRICA SOBRE EL POBLE AMAZIGH

L’origen dels amazics es perd en el temps. La seva història, quan no ha estat silenciada, ha estat escrita majoritàriament pels seus invasors. És un poble que ha sobreviscut a la romanització i a l’arabització del nord d’Àfrica. Els amazics refusen ser anomenats berbers (bàrbars), epítet que els àrabs els imposaren el s. VII. Amazic vol dir "home lliure, noble i honrat". Els amazics són els pobladors originals de la Tamazgha, és a dir, del Nord d’Àfrica. Aquest vast territori està poblat des de fa més de 3.000 anys per amazigòfons. La realitat sociocultural actual de la Tamazgha comprèn el Marroc (Rif, Atles...), Argèlia (Kabília, Aurès...), Tunísia (Yerba...), Líbia (Nefussa...) i alguns nuclis d’Egipte, Malí, Níger, Mauritània, el Txad i Burkina Fasso.
Però l’expressió més significativa i diferenciadora des de l‘antiguitat és la seva llengua: el tamazight. És una llengua camitosemítica (afroasiàtica) amb alguns aspectes fonètics similars a l’hebreu i a l’àrab però diferent respecte al lèxic i als morfemes. Existeix poca documentació escrita perquè, tot i tenir el tifinagh de sistema propi de signes i poder ser transcrit en alfabet llatí, es transmet majoritàriament oralment. Només és cooficial en dos estats: Mali i Níger. Als altres estats no hi és reconeguda, amb la consegüent pèrdua del seu ús i coneixement.
Catalunya ha estat receptora d'immigració des de mitjans del segle XX. A finals delmateix segle, bona part de la immigració provenia del continent africà. A inicis del segle XXI, l'entrada de persones procedents d'Àsia i d'Amèrica Llatina ha iniciat un notable creixement. Segons dades de l'IDESCAT (estadística bàsica de Catalunya2007) hi ha 860.575 residents estrangers a Catalunya, d’aquests 211.475 són originaris del Marroc, els procedents d'Algèria són 7.341. Gairebé el 25% d'estrangers residents a Catalunya són procedents del Marroc i un 0,8% ho són d'Algèria. Es considera que el 80% dels immigrants magrebins que viuen i treballen a Catalunya són amazics.
A Catalunya la llengua amaziga es considera la tercera llengua més parlada, després del català i el castellà.

La lletra Z, més que un emblema

La lletra Z, més que un emblema
La Z catalana equival a la YAZ amaziga és la lletra símbol de l’alfabet amazic (TIFINAGH)

Lluís Companys i Jover

Lluís Companys i Jover
Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 - Barcelona, 15 d'octubre de 1940) fou un polític català. Primer President del Parlament de Catalunya (1932-1933), Ministre del Govern Espanyol (2on.semestre 1933) i President de la Generalitat de Catalunya (1934-1940) durant la Segona República Espanyola i President d'ERC (1933-1934). És l'únic president democràtic d'Europa assassinat i l'estat espanyol setanta anys després encara no ha anul·lat el consell de guerra que va dictar-ne l'afusellament.

Abd el-Krim Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi

Abd el-Krim Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi
Abd el-Krim Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi “MULAY MOHEND entre els seus compatriotes” (Ajdir, Marroc, 1882 - el Caire, 1963), conegut per Abd el-Krim, fou el capitost que, entre els anys 1921 i 1926, va sublevar i comandar la resistència contra l'ocupació colonial espanyola i francesa en el Rif, regió de cultura amaziga al nord d’actual Marroc i president de l'efímera República del Rif (1923-1926). Fill d'un cadi rifeny, fou educat a Fez i a Melilla i més tard col·laborador en l'administració colonial espanyola. El 1915 fou empresonat per les autoritats espanyoles per la seva postura a favor d'Alemanya en la Primera Guerra Mundial. L'expedient obert posà al descobert el seu pensament en contra de la colonització i de l'expansió espanyola sobre el Rif. En intentar fer-se escàpol es trencà una cama. Alliberat finalment, es posà al capdavant de la sublevació contra l'ocupació. Amb la vista posada en obtenir la independència del seu país, aconseguix èxits importants com el de la batalla d'Annual, on destrossà una columna militar espanyola que s’endinsava al Rif, on va causar uns 20000 baixes en les forces d’ocupació espanyoles. Finalment, fou derrotat a resultes del desembarcament de les tropes espanyoles a la badia d'Alhucemas, amb el suport de França. Abd-El-Krim s'entregà finalment a l'administració francesa i fou deportat a l'Illa de la Reunió, fins que el 1947 aconseguí l’autorització per instal·lar-se al sud de França. Durant una escala a Port Saïd del viatge que el portava a Marsella, aconseguix escapar-se i obtenir asil polític a Egipte. Va viure al Caire on va crear el "Comite d'Alliberament dels Àrabs Occidentals" conegut com "Bureau du Maghreb". El 1956 el rei Muhammad V de Marroc el va convidar a retornar pero va refusar mentre restesin tropes franceses a l'Àfrica del nord. Va morir el 6 de febrer de 1963. Dita famosa d’Abdelkrim “PENSA AMB CALMA I ACTUA AMB FERMESA” & “IKHSAR SRA3QAR UWWAT S JJEHD”

Lounès Matoub -LwennasMe3tub

Lounès Matoub -LwennasMe3tub
Lounès Matoub, comunament anomenat Matoub Lounès (en cabil, Lwennas Meɛṭub), és un poeta i cantant de la Cabília, conegut sobretot per la seva reivindicació de la identitat amaziga. Nascut a Taourirt Moussa, el 24 de gener de 1956, va ser assassinat el 25 de juny de 1998 en el camí d'Ath Douala. Oficialment, aquest assassinat va ser atribuït al Grup Islàmic Armat, però la seva família acusa el govern algerià d’haver-lo assassinat. Va compondre cançons des de la seva adolescència. No s’identificava amb el sistema d’educació algerià ja que el seu currículum escolar el privava de la seva identitat. Lounès, molt a l’aguait des de la seva infantesa, es preguntava per què parlava amazic a casa seva i a l’escola estudiava la "dels seus avantpassats", és a dir l’àrab, mentre que la generació anterior a la seva havia estudiat "els seus avantpassats gals"; Lounès es preguntà: "llavors, qui som?" És a partir d’aquesta constatació que rebutja qualsevol "colonització moral" i es torna autodidacta. La seva preocupació va ser sempre restaurar la identitat original, és a dir, la identitat amaziga.

Bandera amazigh

Bandera amazigh
La bandera amaziga "amazigh" va ser proposada per l'Acadèmia Amazigh i adoptada el 1998 pel Congrés Mundial Amazigh. El blau representa el mar mediterrani, el verd fa referència al la natura i les muntanyes i el groc representa el desert del Sàhara, mentre la lletra aza vol dir home lliure

11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya
L’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, es commemora la resistència de la ciutat de Barcelona després de 14 mesos de setge en 1714 davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la que els Borbó (Felip V) i els Àustries (amb l’Arxiduc Carles) varen lluitar per tota Europa per la corona d’Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil ja que els partidaris d’ambdós candidats estaven repartits per tot el territori, concentrat-se els filipistes a la part de la Corona de Castella (Castella, Andalusia i nord-oest de la península), i els austriacistes a la Corona d’Aragó (Regne d’Aragó, Principat de Catalunya, Regne de València i Regne de Mallorca). Amb la victòria de Felip V, s’implantà un sistema polític uniforme a gairebé tots els seus dominis, que a partir d’aquell moment comprengueren, a més de la Corona de Castella, la d’Aragó. Es van derogar els privilegis nobiliaris, els Furs locals i les institucions d’autogovern abans respectades per la Casa d’Àustria a tots els regnes declarats austriacistes (Menorca, llavors sota domini anglès, se’n va escapar temporalment). Per això, l’11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes. El Parlament de Catalunya, l’any 1980, va declarar-la institucionalment com a festa nacional de Catalunya. L’article 8.1 de l’Estatut d’Autonomia de 2006 declara: “Catalunya, definida com a nacionalitat en l’article 1, té com a símbols nacionals la bandera, la festa i l’himne”. L’article 8.3 estableix: “La festa de Catalunya és la Diada de l’Onze de Setembre”. Celebració de la Diada Nacional L’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya. Aquest dia, el país recorda la desfeta de 1714, reivindica la recuperació de les llibertats perdudes fa 300 anys i reclama el dret a decidir lliurement el propi futur, com a garantia per construir una societat justa i autènticament democràtica. Amb aquest esperit, des de les marxes de torxes que il•luminen diverses poblacions el 10 a la nit fins al concert que aplega milers de persones a l’Arc de Triomf de Barcelona el vespre del dia 11, els actes d’Òmnium amb motiu de la Diada, abracen un gran nombre d’iniciatives arreu del país. Totes elles mostren la vitalitat de la societat civil i posen de manifest la voluntat del poble català de fer sentir la seva veu i expressar el seu anhel de llibertat. Les persones, entitats i institucions que donem suport als actes amb motiu de l’Onze de Setembre arreu dels Països Catalans reafirmem la voluntat de continuar treballant per una societat justa, cohesionada i dinàmica, i per l’exercici d’una democràcia plena que ens permeti emprendre el camí d’un futur en llibertat.

Banderes amazigues en la manifestació del 10 de juliol a Barcelona

Banderes amazigues en la manifestació del 10 de juliol a Barcelona

Contador de visitants

Contador
Contador

Arxiu del blog

  • ►  2024 (2)
    • ►  29 de desembre - 5 de gener (1)
    • ►  18 d’agost - 25 d’agost (1)
  • ►  2022 (1)
    • ►  27 de març - 3 d’abril (1)
  • ►  2021 (1)
    • ►  17 de gener - 24 de gener (1)
  • ►  2020 (8)
    • ►  1 de març - 8 de març (1)
    • ►  23 de febrer - 1 de març (1)
    • ►  2 de febrer - 9 de febrer (2)
    • ►  19 de gener - 26 de gener (1)
    • ►  12 de gener - 19 de gener (1)
    • ►  5 de gener - 12 de gener (2)
  • ►  2019 (54)
    • ►  27 d’octubre - 3 de novembre (2)
    • ►  25 d’agost - 1 de setembre (2)
    • ►  4 d’agost - 11 d’agost (7)
    • ►  21 de juliol - 28 de juliol (1)
    • ►  26 de maig - 2 de juny (2)
    • ►  12 de maig - 19 de maig (1)
    • ►  14 d’abril - 21 d’abril (2)
    • ►  7 d’abril - 14 d’abril (1)
    • ►  3 de març - 10 de març (1)
    • ►  24 de febrer - 3 de març (2)
    • ►  17 de febrer - 24 de febrer (3)
    • ►  10 de febrer - 17 de febrer (3)
    • ►  3 de febrer - 10 de febrer (7)
    • ►  27 de gener - 3 de febrer (6)
    • ►  20 de gener - 27 de gener (5)
    • ►  13 de gener - 20 de gener (6)
    • ►  6 de gener - 13 de gener (3)
  • ▼  2018 (66)
    • ►  30 de desembre - 6 de gener (2)
    • ►  23 de desembre - 30 de desembre (1)
    • ▼  16 de desembre - 23 de desembre (4)
      • Manifestació a Barcelona per exigir que s’aturi la...
      • Xerrada a Manlleu sobre el Moviment Rifeny 15/12/2018
      • Manifestació del Moviment Rifeny a Antwerpen 15/12...
      • Manifestació dels activistes rifenys a Melilla
    • ►  2 de desembre - 9 de desembre (2)
    • ►  25 de novembre - 2 de desembre (1)
    • ►  18 de novembre - 25 de novembre (2)
    • ►  11 de novembre - 18 de novembre (7)
    • ►  4 de novembre - 11 de novembre (4)
    • ►  28 d’octubre - 4 de novembre (16)
    • ►  21 d’octubre - 28 d’octubre (2)
    • ►  14 d’octubre - 21 d’octubre (1)
    • ►  23 de setembre - 30 de setembre (1)
    • ►  2 de setembre - 9 de setembre (1)
    • ►  26 d’agost - 2 de setembre (1)
    • ►  19 d’agost - 26 d’agost (1)
    • ►  5 d’agost - 12 d’agost (1)
    • ►  29 de juliol - 5 d’agost (2)
    • ►  15 de juliol - 22 de juliol (2)
    • ►  8 de juliol - 15 de juliol (3)
    • ►  24 de juny - 1 de juliol (1)
    • ►  10 de juny - 17 de juny (1)
    • ►  6 de maig - 13 de maig (1)
    • ►  15 d’abril - 22 d’abril (1)
    • ►  18 de març - 25 de març (1)
    • ►  18 de febrer - 25 de febrer (1)
    • ►  11 de febrer - 18 de febrer (1)
    • ►  21 de gener - 28 de gener (1)
    • ►  14 de gener - 21 de gener (1)
    • ►  7 de gener - 14 de gener (3)
  • ►  2017 (27)
    • ►  31 de desembre - 7 de gener (1)
    • ►  10 de desembre - 17 de desembre (1)
    • ►  26 de novembre - 3 de desembre (2)
    • ►  12 de novembre - 19 de novembre (1)
    • ►  5 de novembre - 12 de novembre (1)
    • ►  29 d’octubre - 5 de novembre (2)
    • ►  15 d’octubre - 22 d’octubre (1)
    • ►  8 d’octubre - 15 d’octubre (1)
    • ►  24 de setembre - 1 d’octubre (1)
    • ►  13 d’agost - 20 d’agost (2)
    • ►  30 de juliol - 6 d’agost (1)
    • ►  16 de juliol - 23 de juliol (1)
    • ►  2 de juliol - 9 de juliol (1)
    • ►  25 de juny - 2 de juliol (1)
    • ►  18 de juny - 25 de juny (1)
    • ►  11 de juny - 18 de juny (1)
    • ►  4 de juny - 11 de juny (1)
    • ►  28 de maig - 4 de juny (1)
    • ►  21 de maig - 28 de maig (1)
    • ►  7 de maig - 14 de maig (1)
    • ►  23 d’abril - 30 d’abril (1)
    • ►  2 d’abril - 9 d’abril (1)
    • ►  12 de març - 19 de març (1)
    • ►  5 de febrer - 12 de febrer (1)
  • ►  2016 (1)
    • ►  20 de novembre - 27 de novembre (1)
  • ►  2015 (1)
    • ►  29 de març - 5 d’abril (1)
  • ►  2014 (6)
    • ►  14 de setembre - 21 de setembre (1)
    • ►  27 d’abril - 4 de maig (1)
    • ►  20 d’abril - 27 d’abril (1)
    • ►  19 de gener - 26 de gener (1)
    • ►  12 de gener - 19 de gener (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  22 de setembre - 29 de setembre (1)
    • ►  8 de setembre - 15 de setembre (1)
    • ►  11 d’agost - 18 d’agost (1)
    • ►  4 d’agost - 11 d’agost (1)
    • ►  21 d’abril - 28 d’abril (2)
    • ►  10 de febrer - 17 de febrer (1)
    • ►  3 de febrer - 10 de febrer (2)
    • ►  27 de gener - 3 de febrer (2)
    • ►  20 de gener - 27 de gener (1)
    • ►  13 de gener - 20 de gener (1)
  • ►  2012 (70)
    • ►  30 de desembre - 6 de gener (1)
    • ►  25 de novembre - 2 de desembre (1)
    • ►  28 d’octubre - 4 de novembre (1)
    • ►  21 d’octubre - 28 d’octubre (4)
    • ►  14 d’octubre - 21 d’octubre (2)
    • ►  7 d’octubre - 14 d’octubre (2)
    • ►  30 de setembre - 7 d’octubre (1)
    • ►  23 de setembre - 30 de setembre (1)
    • ►  9 de setembre - 16 de setembre (3)
    • ►  26 d’agost - 2 de setembre (1)
    • ►  5 d’agost - 12 d’agost (1)
    • ►  22 de juliol - 29 de juliol (4)
    • ►  24 de juny - 1 de juliol (1)
    • ►  17 de juny - 24 de juny (1)
    • ►  3 de juny - 10 de juny (1)
    • ►  27 de maig - 3 de juny (1)
    • ►  20 de maig - 27 de maig (3)
    • ►  13 de maig - 20 de maig (5)
    • ►  6 de maig - 13 de maig (1)
    • ►  29 d’abril - 6 de maig (3)
    • ►  22 d’abril - 29 d’abril (2)
    • ►  15 d’abril - 22 d’abril (3)
    • ►  8 d’abril - 15 d’abril (1)
    • ►  1 d’abril - 8 d’abril (2)
    • ►  18 de març - 25 de març (2)
    • ►  11 de març - 18 de març (2)
    • ►  4 de març - 11 de març (4)
    • ►  26 de febrer - 4 de març (3)
    • ►  19 de febrer - 26 de febrer (2)
    • ►  12 de febrer - 19 de febrer (2)
    • ►  5 de febrer - 12 de febrer (3)
    • ►  29 de gener - 5 de febrer (2)
    • ►  22 de gener - 29 de gener (3)
    • ►  15 de gener - 22 de gener (1)
  • ►  2011 (76)
    • ►  18 de desembre - 25 de desembre (1)
    • ►  20 de novembre - 27 de novembre (1)
    • ►  13 de novembre - 20 de novembre (2)
    • ►  30 d’octubre - 6 de novembre (1)
    • ►  23 d’octubre - 30 d’octubre (1)
    • ►  16 d’octubre - 23 d’octubre (2)
    • ►  2 d’octubre - 9 d’octubre (2)
    • ►  25 de setembre - 2 d’octubre (1)
    • ►  18 de setembre - 25 de setembre (3)
    • ►  11 de setembre - 18 de setembre (3)
    • ►  4 de setembre - 11 de setembre (4)
    • ►  28 d’agost - 4 de setembre (2)
    • ►  21 d’agost - 28 d’agost (3)
    • ►  14 d’agost - 21 d’agost (2)
    • ►  7 d’agost - 14 d’agost (1)
    • ►  31 de juliol - 7 d’agost (1)
    • ►  24 de juliol - 31 de juliol (1)
    • ►  17 de juliol - 24 de juliol (1)
    • ►  10 de juliol - 17 de juliol (1)
    • ►  3 de juliol - 10 de juliol (2)
    • ►  19 de juny - 26 de juny (1)
    • ►  12 de juny - 19 de juny (1)
    • ►  29 de maig - 5 de juny (3)
    • ►  15 de maig - 22 de maig (2)
    • ►  1 de maig - 8 de maig (6)
    • ►  24 d’abril - 1 de maig (3)
    • ►  10 d’abril - 17 d’abril (3)
    • ►  27 de març - 3 d’abril (2)
    • ►  20 de març - 27 de març (1)
    • ►  13 de març - 20 de març (2)
    • ►  6 de març - 13 de març (1)
    • ►  20 de febrer - 27 de febrer (3)
    • ►  13 de febrer - 20 de febrer (5)
    • ►  30 de gener - 6 de febrer (2)
    • ►  23 de gener - 30 de gener (1)
    • ►  16 de gener - 23 de gener (2)
    • ►  9 de gener - 16 de gener (2)
    • ►  2 de gener - 9 de gener (1)
  • ►  2010 (34)
    • ►  19 de desembre - 26 de desembre (1)
    • ►  14 de novembre - 21 de novembre (1)
    • ►  17 d’octubre - 24 d’octubre (1)
    • ►  10 d’octubre - 17 d’octubre (1)
    • ►  3 d’octubre - 10 d’octubre (2)
    • ►  5 de setembre - 12 de setembre (1)
    • ►  29 d’agost - 5 de setembre (1)
    • ►  25 de juliol - 1 d’agost (2)
    • ►  11 de juliol - 18 de juliol (1)
    • ►  4 de juliol - 11 de juliol (3)
    • ►  27 de juny - 4 de juliol (1)
    • ►  16 de maig - 23 de maig (1)
    • ►  2 de maig - 9 de maig (1)
    • ►  25 d’abril - 2 de maig (1)
    • ►  14 de març - 21 de març (2)
    • ►  28 de febrer - 7 de març (1)
    • ►  21 de febrer - 28 de febrer (3)
    • ►  7 de febrer - 14 de febrer (1)
    • ►  24 de gener - 31 de gener (3)
    • ►  17 de gener - 24 de gener (6)
  • ►  2009 (13)
    • ►  5 de juliol - 12 de juliol (1)
    • ►  3 de maig - 10 de maig (1)
    • ►  26 d’abril - 3 de maig (2)
    • ►  29 de març - 5 d’abril (1)
    • ►  22 de març - 29 de març (1)
    • ►  8 de març - 15 de març (1)
    • ►  1 de març - 8 de març (1)
    • ►  22 de febrer - 1 de març (1)
    • ►  8 de febrer - 15 de febrer (1)
    • ►  1 de febrer - 8 de febrer (1)
    • ►  25 de gener - 1 de febrer (1)
    • ►  18 de gener - 25 de gener (1)
  • ►  2008 (12)
    • ►  28 de desembre - 4 de gener (2)
    • ►  21 de desembre - 28 de desembre (2)
    • ►  14 de desembre - 21 de desembre (1)
    • ►  26 d’octubre - 2 de novembre (1)
    • ►  12 d’octubre - 19 d’octubre (2)
    • ►  5 d’octubre - 12 d’octubre (1)
    • ►  21 de setembre - 28 de setembre (1)
    • ►  14 de setembre - 21 de setembre (1)
    • ►  7 de setembre - 14 de setembre (1)

Entrades populars

  • L’assemblea de l’associació ACDPAC exigeix la llibertat inmediata del militant amazic pels drets humans Chakib El-Kheyari
    Marroc: Chakib El-Kheyari, una altra víctima de l'arbitrarietat Chakib El-Kheyari, President de l'Associació Rif dels drets humans ...
  • El Moviment Rifeny torna a sortir a Salt en una manifestació multitudinària
    Més de 400 persones tornen a sortir al carrer en una manifestació a Salt, aquest diumenge 8 de juliol , és la segona marx...
  • Gentada de banderes amazigues en la presentació del jugador holandès d’origen amazic Ibrahim Afellay
    Uns 500 aficionats del F. C. Barcelona assisteixen a la presentació del nou jugadors del club blaugrana l’holandès d’origen amazic Ibrahim A...
  • Assistència remarcable de banderes amazigues a la manifestació independentista de Barcelona
  • És denuncia la situació dels centenars de Rifenys segrestats pel règim del Marroc i que no es tenen notícies
    Imatge dels funerals popular de Mouhcine Fikri Centenars de compatriotes segrestats ... Torturats... Van ser empresonats a presons i ...
  • Commemoració del 48 aniversari de la mort del líder amazigh Abd el-krim a Figueres
    L’associació cultural dels drets del poble amazigh a Catalunya va commemorar el passat dissabte 5 de febrer el 48è aniversari de la mort del...
  • L’ACDPAC exigeix la intervenció de la comunitat internacional per aturar la repressió dels tuaregs
    L’associació cultural pels drets del poble amazic a Catalunya exigeix la intervenció de la comunitat internacional per aturar la repress...
  • Èxit de la conferència política sobre el Rif a Figueres
    Aquest dissabte 28/07/2018,   El Moviment Rifeny ha organitzat a Figueres ha realitzat dos actes, una conferència política a l’Audi...
  • EL jugador Noredine Errotbi homenatjat a Roses
    El passat diumenge 20 de maig de 2012, l'Associació cultural pels drets del poble amazigh a Catalunya ha organitzat un partit de fu...
  • Els Tuaregs declaren unilateralment el primer estat amazic independent a l’Àfrica del Nord
    Azawad es converteix en el 56è Estat Africà i el primer Estat Amazic, el nou país és ric en les matèries primeres i és un element...

Els visitants que hi ha ara


contador

Etiquetes

Rif (79) llibertat (60) democràcia (58) ACDPAC (34) Roses (27) Figueres (24) amazics (20) Barcelona (15) Nador (15) amazic (12) català (12) els Tuaregs (10) Hamid Ouadouch (8) Mustapha Oussaya (8) Salt (8) cursos (8) Abd el-krim Al khattabi (7) Kkar Bad - Aixeca’t (7) MCA (7) Peredelescabres (7) Yennayer (7) primavera amaziga (7) Mulay Muhend (6) agermanament (6) independència (6) Alt Empordà (5) Asegwas amaynu (5) Lahcen Ouichou (5) Melilla (5) banderes amazigues (5) catalans (5) Olot (4) Taghrast (4) Taza (4) amaziguitat (4) manifestació (4) nord d'Àfrica (4) Ameknes (3) Ibrahim Afellay (3) Libia (3) Omar Ayyaw (3) República del Rif (3) Tizi Ouzou (3) amaziguistes (3) commemoració (3) dones (3) futbol (3) manifest (3) ramadà (3) Aid El-Fitr (2) Chakib El Khiari (2) Escola Amistat (2) F. C. Barcelona (2) GREDA (2) Houssein Mettouassi (2) Illes Canàries (2) OLILLA (2) Palestina (2) Rabeh El Ft-waki (2) SAGHRU (2) Souss (2) Sàhara (2) Tamazgha (2) alfabetització (2) amaziga (2) condolences (2) cultura (2) els Kurds (2) joves (2) llengua (2) musulmans (2) 10 J (1) 2961 (1) 47 aniversari (1) Abdelatif Jaouarhar (1) Bgayet (1) Boujemaa Azahaf (1) Bumaln n Dades (1) CAC (1) Casa Amaziga de Catalunya (1) Conèixer x Comprendre (1) Driss El Karrouchi (1) Edwin Winkels (1) Festival de Documentals d’Olot (1) Figueres Decideix (1) Flama del Canigó (1) Ifren (1) Imteghren (1) Imuhagh (1) Kabilya (1) La Garrotxa (1) M'barek Oularbi (1) Magda Casamitjana (1) Marrekech (1) Mimuntz Mohamed Hammu (1) Mohamed Bouazizi (1) Mustafa (1) Revolució dels Jazmines (1) Taghjijt (1) Tawmat (1) Tettawin (1) Welkom bij Barça (1) castell de Sant Ferran (1) catalanitat (1) col·lectiu amazic (1) congrés mundial amazic (1) consulta popular (1) decideix (1) entitats (1) esperança (1) fira (1) fundador d'Al Wifak (1) infants (1) informe econòmic (1) moviments estudiantils i autonomistes amazics (1) poble amazic (1) política catalana (1) política lingüística (1) racisme (1) referèndum (1) revolta popular de Tunis 2010–2011 (1) revolta remença (1) rosincs d’origen amazic (1) salut (1) xenofòbia (1) àrab (1)

Tamazgha

Tamazgha
Tamazgha és una paraula de nova incorporació a l’idioma per la voluntat d'impedir l'ús de paraules estrangeres, i que fa referència al territori en el qual habiten les diferents cultures amazigues. Abasta l'àrea compresa entre les illes Canàries i l'oasi de Siwa, a Egipte, com a punts extrems occidental i oriental respectivament, i des del Mediterrani fins al Sahel. Els amazighofons sumen entre 45 i 50 milions de persones, segons algunes estimacions. Suposarien per tant entre un 30 i un 45% de l'àrea pròpiament nord occidetal africana, sense tenir en compte als tuaregs de Mali i Níger que sumen més d'un milió de parlants. Tamazgha és un neologisme utilitzat per militants amazighistes per descriure el "món amazic", o en altres paraules la pàtria històrica del poble amazic. Inclou els cinc països (Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia i Mauritània), i part de quatre països (nord de Mali, el nord de Níger, una part de l’oest d'Egipte, els territoris espanyols de Melilla, Ceuta i les Illes Canàries). El terme Tamazgha va ser creat per intel·lectuals amazighistes dels territoris de la Kabília, del Rif i del Sus. com un concepte que dóna a la identitat amazic un context geogràfic modern ben definit. És una expressió del nacionalisme amazic, ja que afirma l’existència d'una nació i un poble unit transcendent els subgrups amazics i les fronteres geopolítiques actuals. Aquesta denominació, de certes connotacions pana-amazigues, és utilitzada pel moviment amazic, en contraposició al terme arabocentrista de Magrib.

Fundadors de l'associació

Fundadors de l'associació
D’esquerra a dreta : Karim Ayahya ; Moussa Al Hammouti ; Zouhair Rotbi ; Houssaine Metouassi ; Abdesselam Loukan ; Hakim Abarkan ; Said Oulad Hammou ; Yassine El Majidi

VÍDEO DEL CAP D'ANY AMAZIC "YENNAYER 2960" A ROSES

Locations of visitors to this page

Seguidors

MAPA DEL TERRITORI AMAZIC "TAMAZGHA" I ELS PAÏSOS CATALANS

MAPA DEL TERRITORI AMAZIC "TAMAZGHA" I ELS PAÏSOS CATALANS

http://amazic-catala.blogspot.com/

http://amazic-catala.blogspot.com/
Donar a conèixer, preservar i promocionar la cultura i la llengua amazigues a Catalunya
Amb la tecnologia de Blogger.