divendres, 18 de març del 2011

Comunicat conjunt de les associacions catalano amazigues ACDPAC i TAGHRAST pel ressents esdeveniments al Nord d’Africà



Nosaltres, les associacions catalano amazigues ACDPAC i TAGHRAST que estem treballant per a la defensa dels drets humans en general i els drets culturals i lingüístics del poble amazic i català, estem profundament preocupats per la creixent violència i el terror que continuen patint la ciutadania dels països de l’Àfrica del Nord i l’Orient Mitjà i en espcial a líbia, i estem indignats per la passivitat de la comunitat internacional davant la carnisseria que està portant a terme la família del tirà El-Gaddafi en aquest territori de la Tamazgha (Àfrica del Nord).





Volem manifestar a l'opinió pública nacional i internacional el següent:



1 – Condemnem rotundament la brutal repressió que està exercint avui el govern libi contra la població de Líbia i exigim una intervenció eficaç per part de la comunitat internacional per posar fi al genocidi al qual està sotmès el poble libi.



2- Advertim sobre la possible intenció de control de les revoltes per part d’Occident i de la repetició del scenario d’ocupació portat a terme a Iraq, Afghanistan, etc.



3- Declarem la nostra solidaritat amb tots els pobles que lluiten pel canvi als països nord-africans i a l’Orient Mitjà.



2 – Condemnem la repressió amb la qual s’està responent a les reivindicacions legítimes del poble marroquí ja sigui abans, durant o després del 20 de febrer i demanem l’obertura de comissions d’investigació entorn dels esdeveniments d’Alhucemas i sobretot la mort de cinc persones i indemnitzar les famílies de persones mortes durant les manifestacions del 20 de febrer.



3 – Expressem el nostre suport absolut per als moviments juvenils nord-africans en les seves demandes de democràcia i de llibertat, en particular el reconeixement constitucional del fet amazic de l’Àfrica del Nord, i així mateix la oficialització de la llengua amaziga.



4 – Denunciem la insistència en la marginació dels membres del moviment amazic al Marroc en les comissions i consells consultius, fet que pot conduir a l'exclusió de les principals demandes dels moviments pro canvi en general i en particular del moviment amazic en el projecte de revisió de la constitució.



5- Reivindiquem un canvi constitucional que recull la voluntat i les opinions de tots els sectors de la societat marroquina, entre elles, els marroquins residents a l’estranger.



6 - Exigim una revisió del projecte de reforma territorial del Marroc, i que els estàndards històrics, culturals i un enfocament de desenvolupament siguin essencials per la regionalització del país.



7 – Demanem la constitucionalització de la cultura i la llengua amazigues a Tunísia i a Egipte, així mateix exigim el foment i la promoció de la identitat amaziga en aquests països.


8 – Demanem la constitucionalizació de la cultura i la llengua amazigues a Algèria com a oficial, i exigim l’aixecament immediat de l’estat d’emergència, en vigor al país des del 9 de febrer de 1992.








Figueres i Mataró, 17 març 2011






Les primeres associacions signatàries:


Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya


Associació Taghrast - Espai Amazic







Per adherir-se al comunicat envieu les vostres dades a l'e-mail associacio.amazigh@gmail.com