dissabte, 18 de juny del 2011

Marroc: tamazight entra a la nova constitució com a llengua oficial al mateix nivell que la llengua àrab








El rei del Marroc Mohamed VI va anunciar ahir, divendres 17 de juny, en un discurs a la nació la constitucionalització de la llengua amaziga “tamazight” com a oficial, juntament amb l’àrab. Aquesta decisió forma part de les reformes constitucionals engegades al país i que es referendarà el pròxim 1 de juliol.

El projecte preveu la consolidació de la llengua amaziga com a llengua oficial, així mateix. "Aquesta és una iniciativa pionera, que és la culminació del procés de rehabilitació de la llengua amaziga com a patrimoni
comú de tots els marroquins", va afirmar el monarca.

També el rei va declarar que la seva oficialització efectiva, haurà de "ser normalitzada mitjançant un procés gradual, a través d'una llei orgànica, que definirà les modalitats de la seva integració a l'ensenyament i als sectors prioritaris de la vida pública, i així pugui exercir plenament el seu paper de llengua oficial en el futur ".

Amb aquest anunci, el Marroc passa a ser el primer país de l'Àfrica del Nord a constitucionalitzar l’amazic com a oficial. A Algèria, el tamazight està emparada com a "llengua nacional". Un anunci fet el març de 2003 pel cap d'Estat, Bouteflika, per restaurar la calma a la Cabília llavora’ns en total insurrecció.


1 comentari:

ibrahim ha dit...

Si si i siiiiiiiiiii, per fí ja la tenim al sac. pero aixo no vol dir que hem de baixar la guardia hem de treballar mes mes i mes, tots units fem força i tots units farem tmazight